Vervoer in Sri Lanka

Het verkeer in Sri Lanka kan als chaotisch en druk beschouwd worden. Het is dan ook niet verstandig om zelf deelnemer te worden in het verkeer. Beter kun je gebruik maken van taxi’s of nog leuker tuk tuks. Wil je veel van het land zien dan kun je het beste gebruik maken van een auto met chauffeur. Is deze optie te duur voor je dan kun je natuurlijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Door de overvolle wegen zal een gemiddelde autorit in Sri Lanka of een trip met openbaar vervoer vele malen langer duren dan in Europa. Belangrijk is om te bedenken dat je op vakantie bent en je zeker geen haast hebt.Autorijden in Sri Lanka

Het verkeer in Sri Lanka is met recht chaotisch te noemen met name in de grotere steden is het er een zooitje. Tweebaanswegen worden standaard omgetoverd in vier of vijfbaanswegen waarbij iedereen op elkaars weghelft rijdt. Dit overigens altijd met een behoorlijke snelheid en met één hand op de claxon. Tijdens het rijden vliegen de tuk tuks, de motoren en de bussen van alle kanten langs je. Tot overmaat van ramp is Sri Lanka ook nog een voormalige Britse kolonie dus wordt er links gereden. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je als buitenlander beter niet zelf achter het stuurt kruipt tijdens je vakantie in Sri Lanka.

Auto huren

Het is toegestaan om als buitenlander een auto te huren in Sri Lanka, maar ik zou het iedereen afraden. Het verkeer is veel te chaotisch en de verkeersregels zijn er te vrijblijvend. Mocht je toch zelf willen gaan rijden in Sri Lanka denk er dan aan dat je een internationaal rijbewijs aanvraagt. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB.

Ben je plan om een auto te huren in Sri Lanka dan kun je dit het beste doen bij Sunnycars. Je komt nooit voor onverwachte kosten te staan en zijn alle verzekeringen inclusief.

Auto met chauffeur

Wie veel van Sri Lanka wilt zien maar niet zelf wil rijden of van het overvolle openbaar vervoer gebruik maken kan ervoor kiezen om een auto met chauffeur te nemen. Deze chauffeur doet in veel gevallen tegelijkertijd dienst als gids en kan je helpen met het boeken van hotels en vinden van goede restaurants. Het huren van een auto met chauffeur in Sri Lanka is relatief goedkoop en is de leukste en vaak ook efficiëntste manier om het land te verkennen. Je komt op plaatsen waar je anders nooit zou komen en je hebt altijd een tolk bij de hand.
Het enige nadeel is natuurlijk wel dat je de hele reis of een deel van de reis toch een relatief vreemde om je heen hebt. De chauffeur die wij geboekt hadden was erg vriendelijk, behulpzaam en goed gezelschap.

Tuk tuks

De tuk tuk is misschien het leukste, gemakkelijkste en het goedkoopste vervoermiddel van Sri Lanka. Deze driewielige brommertjes kom je werkelijk waar overal tegen. Je kunt ze aanhouden en voor een paar honderd roepie brengen ze je overal naartoe. Het is echter niet het meest veilige vervoersmiddel wat er bestaat en een deel van de tuk tuk chauffeurs staan nu niet echt bekend om hun vriendelijkheid. In de avonduren kun je beter geen tuk tuk nemen want veel van de chauffeurs hebben dan gedronken wat het meerijden nog gevaarlijker maakt.
Wil je veel gaan zien of doen dan kun je ook een tuk tuk boeken voor de hele dag. Houd er verder rekening mee dat tuk tuk chauffeurs onderhandelaars zijn. Ze brengen je het liefste naar een winkel of restaurant dat zij uitgezocht hebben. Ditzelfde geldt voor hotels en hostels. Via slinkse praatjes proberen ze je naar plekken te brengen waar je eigenlijk niet naartoe wil. Laat je niet van je stuk brengen en laat je alleen op de plaatsen afzetten die hebt uitgekozen.

Taxi

Naast de tuk tuks rijden er ook verschillende gewone taxi’s te vinden. Deze zijn over het algemeen iets duurder dan een tuk tuk maar dan ziet je wel wat veiliger en bij slecht weer heerlijk droog. Het gedrag van taxichauffeurs en tuk tuk divers verschilt niet heel veel van elkaar dus wees gewaarschuwd.

Treinen

Het treinvervoer in Sri Lanka is verouderd traag en spotgoedkoop. Toch kun je in Sri Lanka enkele van de mooiste treinreizen ter wereld maken. De rit van de stad Kandy naar Ella is een adembenemende tocht die je meeneemt dwars door de hooglanden van Sri Lanka.
Er zijn in Sri Lanka drie klassen; eerste, tweede en derde klas. De eerste klas tickets zijn in de meeste gevallen al ver van te voren uitverkocht . Lukt het je toch om zo’n kaartje te bemachtigen dan mag je plaatsnemen in de voorste coupé en heb je een schitterend uitzicht via een panoramavenster. De tweede klas is er één met bedjes maar deze is niet op iedere trein te vinden. De derde klas is het goedkoopst maar ook het drukst. Zo druk dat je maar moeilijk kunt bewegen en je minimaal kunt genieten van het bijzondere uitzicht. Ondanks dit is de treinrit van Kandy naar Ella een must tijdens je vakantie in Sri Lanka.

Bussen

De bus is één van de populairste en goedkoopste vervoermiddelen van Sri Lanka. Er zijn twee soorten bussen, de staatsbussen en de privébussen. De staatsbussen rijden vanuit de verschillende steden naar alle uithoeken van Sri Lanka en visa versa, De hierbij stoppen ze veel en kun je op veel plaatsen opstappen. De staatsbussen zijn altijd erg druk wat het niet de meest relaxte manier van reizen maakt. Privébussen rijden naar een vast punt toe en zijn in veel gevallen voorzien van airco waardoor het reizen wat comfortabeler is. De privébussen zijn over het algemeen een keer zo duur als staatsbussen, maar dat is nog steeds niet veel.
De meeste buschauffeurs rijden net als de meeste andere weggebruikers als gekken. Als je wat bang bent aangelegd kun je maar het beste ergens achterin de bus gaan zitten en niet naar buiten kijken.

Fietsen

Over fietsen in Sri Lanka kunnen we heel kort zijn. Doe het niet. Er zijn nergens aparte fietspaden en het merendeel van de weggebruikers houdt geen rekening met fietsers op de rijbaan waardoor je vaak van de weg afgedrukt wordt en je in de berm belandt. Een van de weinige plaatsen in Sri Lanka waar je zonder al te veel problemen kunt fietsen is in het tempelcomplex Polonnaruwa. Hier kun je vrij goedkoop een paar oude fietsen huren en de koningsstad verkennen.