Steden en dorpen in Sri Lanka

Er zijn in Sri Lanka behoorlijk wat steden, dorpen en plaatsen te vinden. Een groot deel hiervan zijn niet meer dan gehuchten bestaand uit enkele hutten langs de kant van een weg. De grote steden van het land zijn ook gelijk echt heel groot met een miljoen inwoners of meer. Bekende voorbeelden hiervan zijn Colombo en Kandy. Dit zijn beide hectische steden waarbij het lijkt of er geen einde komt aan de winkeltjes, de drukke straten en de stoet met tuk tuks. Het merendeel van de plaatsen in Sri Lanka zijn middelgrote steden die door het ontbreken van hoogbouw eerder aandoen als een immens dorp.
De plaatsen langs de kust zijn de laatste jaren bijna allemaal uitgegroeid tot populaire badplaatsen met alle voorzieningen die je daarbij mag verwachten. Kortom de diversiteit in steden en plaatsen in Sri Lanka is enorm. De in onze ogen belangrijkste of populairste steden hebben we kort beschreven op deze pagina.Colombo

Colombo is de grootste stad en in veel opzichten ook de belangrijkste stad van Sri Lanka. Tot de verhuizing van de regering en het parlement in 1982 naar Sri Jayewardenapura Kotte was Colombo de hoofdstad van Sri Lanka. Het is een veel opzichten een bijzondere stad in Sri Lanka. Zo is het één van de weinige multiculturele samenlevingen van het eiland. Op veel andere plaatsen leven de verschillende etnische groepen gescheiden van elkaar, maar in Colombo leven Singalezen, Tamils, Maleisiërs en andere bevolkingsgroepen ongeacht hun geloof door elkaar.
Het is tevens één van de weinige plaatsen op het eiland waar je hoogbouw tegenkomt. Dit is ook wel nodig om de bijna zes miljoen mensen die in de stad wonen te huisvesten. Er zijn in Colombo nog verschillende resten te vinden van tijdens de Nederlandse overheersing. Zo kom je op verschillende monumenten nog steeds het VOC logo tegen. Andere bezienswaardigheden zijn het Fort van Colombo, de Britse koloniale gebouwen en het oude parlementsgebouw. Ondanks als deze bezienswaardigheden laten de meeste toeristen de stad links liggen.

Kandy

Kandy is een van de grootste steden van Sri Lanka en één van de belangrijkste. Door de centrale ligging van de stad komt zo goed als iedere toerist die door Sri Lanka reist wel door de stad. Kandy was de laatste koninklijke hoofdstad van het land, wat het eigenlijk de derde koningsstad van het land maakt. De meeste toeristen komen echter naar de stad toe om een bezoek te brengen aan de Tempel van de Tand. In deze tempel wordt volgens de overleveringen een tand van Boeddha bewaard. Of dit echt zo is weet niemand aangezien de kist waar de tand in bewaard wordt door niemand anders dan de priesters opengedaan mag worden. Tijdens het grootste religieuze festival ter wereld, de Kandy Esala Perahera, wordt deze tand door de straten van Kandy gevoerd op een olifant. Tijdens dit festival komen er miljoenen gelovigen en toeristen naar de stad toe om de bonte stoet mensen en ongeveer tweehonderd olifanten door de stad te zien trekken.
Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de botanische tuin Peradeniya, het koninklijke paleis van Kandy en de Kandy culturele dansshow. Kandy is tevens het beginpunt van de één van de mooiste treinreizen ter wereld. De treinreis van Kandy naar Badulla.

Galle

De stad Galle is te vinden in het zuidwestelijke deel van Sri Lanka. Het is één van de plaatsen op het eiland die een koloniaal verleden heeft. Het is echter de enige stad waarbij er zoveel uit deze periode bewaard is gebleven. Galle is in de zeventiende eeuw gebouwd door de Nederlanders. De straatnamen in het historische deel, de “Groote Kerk” en het Nederlandse kerkhof herinneren nog aan deze periode. Vandaag de dag is Galle één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Sri Lanka en is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Tijdens de Tsunami van 2004 bleek het fort wederom nuttig en beschermde een groot deel van de stad.
De meeste mensen wonen echter buiten het oude fort. Dit deel van de stad verschilt niet veel van de andere plaatsen die je tegenkomt op Sri Lanka. Drukke smalle straten met tuk tuks en oneindig veel winkeltjes die allemaal hetzelfde lijken te verkopen. Binnen de muren van het fort lijken de winkeltjes wat meer westers, jammer genoeg zijn de prijzen dat ook.

Trincomalee

De stad Trincomalee is de grootste en in veel opzichten de belangrijkste stad op Sri Lanka aan de oostkust. Het toerisme in Trincomalee zit sinds de burgeroorlog flink in de lift. Tijdens de burgeroorlog was de stad zo goed als onbereikbaar en werd het toeristen afgeraden om naar de stad te reizen. Tegenwoordig komen de toeristen weer massaal naar Trincomalee om de vele bezienswaardigheden in en om de stad te bewonderen. Zo kun je in de stad een oud Nederlands Fort Frederick en de Koneswaram tempel vinden. Bijzonder is ook dat er in de stad en op het terrein van het fort tamme herten rondlopen. Deze lopen onverschrokken tussen de mensen en staan soms zelfs te schooien bij de restaurants en straatverkopers.
Veel toeristen komen naar Trincomalee om te genieten van de zon, het strand en de zee. In de omgeving van Trincomalee zijn er dan ook genoeg hotels en resorts te vinden waar je dit kunt vinden. Verder staat Trincomalee bekend om de grote groepen dolfijnen die er voor de kust voorkomen. Om deze te kunnen zien zal je wel vroeg op een bootje moeten stappen.

Ella

Ella is de belangrijkste plaats voor backpackers in Sri Lanka. Hert hele dorp is gericht op de vele toeristen, veelal jongeren die ieder jaar in het dorp verblijven. Een belangrijke reden dat er in Ella zoveel backpackers te vinden zijn is de ligging van de Ella aan een van de mooiste treinroutes ter wereld, namelijk die tussen Kandy en Badulla. Vanuit Ella kun je vrij gemakkelijk enkele van de mooiste en meest bijzondere wandelingen in Sri Lanka maken. Denk hierbij aan de wandeling naar Ella Rock, Adam’s Peak en voor de minder avontuurlijk aangelegde vakantieganger Little Adam’s Peak. Nadeel is wel dat Ella in verhouding iets duurder is dan de meeste plaatsen in Sri Lanka terwijl de kwaliteit dan weer te wensen laat.
De belangrijkste bezienswaardigheden naast de wandelingen in de buurt van Ella zijn de Ravana watervallen, één van de theefabrieken, de Nine Arches Bridge, de Budduruwagala tempel en de Dhowa rots tempel.

Tangalle

Tangalle is een grote stad in het zuidelijk deel van Sri Lanka, het is één van de grootste steden in dit deel van het land. Het klimaat van deze plaats staat bekend als zeer mild. Combineer dit met de prachtige stranden en je hebt één van de mooiste en populairste toeristische gebieden van Sri Lanka. Tangalle kan gezien worden als het centrum van het toerisme in dit deel van het land. Een bijzondere bezienswaardigheid in Tangalle is het Nederlandse Fort dat indertijd dienst deed als gevangenis. Andere bezienswaardigheden in Tangalle zijn Mulkirigala Raja Maha Vihara, een tweeduizend jaar oud tempelcomplex, het Kalametiya Bird Sanctuary en de Hummanaya Blowhole. In de buurt van Tangalle zijn er tevens enkele schildpaddenopvangcentra te vinden.Matara

Matara is economisch gezien één van de belangrijkste steden in het zuiden van Sri Lanka. De stad wordt door zijn grootte en het ontbreken van echte bekende bezienswaardigheden door de meeste toeristen niet aangedaan. Toch zijn er in Matara enkele bezienswaardigheden te vinden die zeker de moeite waard zijn. Zo ligt er bijvoorbeeld een oud Nederlands fort dat oorspronkelijk de naam Redoute van Eck droeg. De meest bijzondere bezienswaardigheid van de stad is echter de Parey Dewa, vrij vertaald de “Rots in het Water”. Op deze rots staat een relatief nieuwe tempel die bereikt kan worden via een stalen hangbrug. De ruige golven rondom de tempel maken het bezoek speciaal. Andere bezienswaardigheden zijn de Nederlands gereformeerde kerk van Matara uit de achttiende eeuw en de oude Nederlandse historische markt.

Negombo

De stad Negombo ligt ongeveer veertig kilometer ten noorden van Colombo. Negombo is voor veel toeristen het beginpunt van een rondreis door Sri Lanka. Dit omdat het grote internationale vliegveld van Sri Lanka slechts op enkele kilometers van de stad vandaan ligt. Toch is voor Negombo niet het toerisme, maar de visserij de belangrijkste bron van inkomsten. Het merendeel van de inwoners leeft er namelijk van de visserij, als je de kans krijgt moet je zeker een bezoek brengen aan de vismarkt van de stad.
Je kunt de stad grofweg in twee stukken verdelen toeristisch Negombo en de rest. Het toeristische deel van Negombo ligt aan een prachtig breed strand met tal van hotels en resorts terwijl de rest van de stad uit drukke straten met simpele huizen bestaat.
Ben je van plan om Negombo te gaan ontdekken breng dan zeker een bezoek aan de verschillende overblijfselen van de Nederlandse overheersing van dit deel van Sri Lanka. Een andere aanrader is het Muthurajawela moeras. Tijdens een bezoek aan dit moeras kun je allerlei bijzonderdere inheemse diersoorten tegenkomen waaronder krokodillen.

Nuwara Eliya

Nuwara Eliya is een relatief nieuwe stad die in de negentiende eeuw gesticht werd door de Britse ontdekkingsreiziger Samuel Baker. De stad ligt aan de voet van het hoogste punt van Sri Lanka de Berg Pidurutalagala. Doordat Nuwara Eliya zelf ook op een behoorlijk hoogte ligt, 1868 meter om precies te zijn is het hier een behoorlijk stuk koeler dan in de andere delen van het land. Nuwara Eliya wordt dan ook wel de winter van Sri Lanka genoemd. De locals lopen vrijwel allemaal met dikke jassen aan en mutsen op terwijl de meeste toeristen toch nog gewoon in een korte broek en T-shirt lopen. De belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Nuwara Eliya
Zijn Horton Plains national park met daarin de Baker’s Falls en world’s End, de Hakgala Botanical Graden, Victoria Park, de Seetha Amman tempel en Lovers Leap Falls. In Nuwara Eliya ligt Lake Gregory. Op dit meer kun je waterfietsen of rondje op een jetski maken.

Anuradhapura

De stad Anuradhapura is te vinden in het centraal noordwestelijke deel van Sri Lanka en is onderdeel van de culturele driehoek van het land. Bij Anuradhapura ligt tevens de Heilige stad Anuradhapura wat sinds 1982 op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De stad zelf beschikt over een klein centrum dat als middelpunt het busstation heeft. Rondom dit busstation zijn er verschillende restaurants en winkeltjes te vinden die zowel door de locals als de vele toeristen die de stad aandoen gebruikt worden. De meeste hotels en resorts zijn niet te vinden in het centrum maar in de buitenwijken in de buurt van de Heilige stad Anuradhapura. Omdat het gebied rondom Anuradhapura bekend staat als één van de heetste gebieden van Sri Lanka beschikkende meeste hotels over een zwembad.
De belangrijkste bezienswaardigheid in de oude koningsstad is een loot van de Boom der Verlichting. Andere bezienswaardigheden zijn de vier immense stoepa’s. De grootste heeft een totale hoogte van 80 meter.

Badulla

Badulla is een populaire bestemming voor backpackers in Sri Lanka het is na Ella waarschijnlijk de bekendste. Deze bekendheid dankt de plaats in eerste instantie door zijn ligging aan de beroemde spoorweglijn van Kandy naar Badulla. Omdat Badulla de laatste stop is van één van de mooiste treinritten ter wereld komen er hier logischerwijs behoorlijk toeristen terecht. Er zijn in en rond de stad behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden om de gemiddelde toerist minimaal een aantal dagen bezig te houden. Zo vind je in de stad onder andere de Muthiyangana tempel, Badulla Kataragama Devalaya, een vierhonderdjaar oude brug en wordt er in de koloniale overdekte markt bijna dagelijks een markt gehouden. In de omgeving van Dambulla vind je de Dunhida watervallen en als je wat verder rijdt kom je bij Horton Plains National Park en Knuckels Mountain Range.Polonnaruwa

Polonnaruwa is een kleine plaats in de buurt van de oude koningsstad Polonnaruwa. Deze koningsstad behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Sri Lanka en is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het stadje zelf stelt niet al te veel voor. In de directe omgeving van de koningsstad zijn er verschillende restaurants winkels en hotels te vinden. Zodat je vanuit hier vrij gemakkelijk de historische stad kunt bezoeken. Naast deze bezienswaardigheid heeft Polonnaruwa niet veel te bieden maar dit deel van de culturele driehoek mag je zeker niet overslaan.

Jaffna

De stad Jaffna is te vinden in het noordelijke deel van Sri Lanka aan de straat van Palk. Het is de hoofdstad van de Noordelijke Provincie van Sri Lanka en staat bekend als de belangrijkste stad voor Tamils. Tijdens de burgeroorlog in Sri Lanka was deze stad en dit deel van Sri Lanka niet begaanbaar en zeer onveilig. Tegenwoordig is Jaffna net als de rest van Sri Lanka erg rustig en is de stad in opkomst als toeristische bestemming. Bezienswaardigheden in en om Jaffna zijn de Hindi Tempel Nallur Kovil, het Fort van Jaffna, Nagadipa Purana Vihara, Elephant Pass en natuurlijk Delft Island. Delft eiland of Neduntheevu werd door de Nederlanders veroverd op de Portugezen waarna de verschillende eilanden in deze archipel allemaal vernoemd werden naar een Nederlandse stad. Op het eiland leven wilde pony’s en zijn verschillende resten van tempels te vinden.

Unawatuna

Unawatuna is een populaire kustplaats in het zuiden van Sri Lanka op enkele kilometers van de stad Galle. Net als een groot deel van deze kustregio is Unawatuna een populaire toeristische bestemming. Er zijn in en om het dorp behoorlijk wat hotels en resorts te vinden. De meeste toeristen komen naar Unawatuna om er te genieten van een zon-, zee- en strandvakantie. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de zee er behoorlijk ruig is en op dagen dat er wat meer wind staat kan zwemmen er gevaarlijk zijn. Er zijn in Unawatuna behoorlijk wat kleine restaurantjes, winkels en bars te vinden gericht op toeristen. Naast het met palmbomen bezaaide strand zijn de koraalriffen, de paalvissers en de schildpaddenopvang de belangrijkste bezienswaardigheden van Unawatuna.

Hikkaduwa

Hikkaduwa is een kleine kustplaats in het zuiden van Sri Lanka. De badplaats ligt ten westen van Galle en ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Colombo. Mede door zijn gunstige ligging komen er veel mensen naar Hikkaduwa toe voor een zon, zee en strandvakantie of om te relaxen na een rondreis. Er zijn in Hikkaduwa dan ook behoorlijk wat luxe resorts en hotels te vinden. Het merendeel van deze resorts zijn te vinden aan het strand of in de directe omgeving hiervan. Hikkaduwa Beach staat dan ook bekend als één van de mooiste van dit deel van Sri Lanka. Verder staat de badplaats bekend om het Hikkaduwa Coral Sanctuary. Dit prachtige koraalrif ligt enkele honderden meter voor de kust van Hikkaduwa. Er zijn verschillende bedrijfjes te vinden die snorkel- en duikexcursies organiseren.

Dambulla

Dambulla is een middelgrote stad in het centrale deel van Sri Lanka. De plaats bevindt zich in de Culturele driehoek van Sri Lanka. De gouden Tempel van Dambulla staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad zelf is gebouwd rondom het complex op de berg en staat ook bijna helemaal in het teken van deze populaire bezienswaardigheid. Een groot deel van de inwoners van de plaats verdienen op één of andere manier hun geld aan de Gouden Tempel van Dambulla en het bijbehorende grottencomplex Raja Maha Vihara. De klim vanuit Dambulla naar de top van de heuvel waar de tempel en de grotten te vinden zijn kan op warme dagen behoorlijk zwaar zijn. De vele verkopers en de apen onderweg naar boven zorgen gelukkig voor de nodige afleiding. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Dambulla en zijn omgeving. De plaats waar het huidige stadje te vinden is wordt al sinds de derde eeuw voor Christus bewoond. De grotten zijn twee eeuwen later gebouwd.

Koggala

Koggala is een kleine populaire badplaats in het zuiden van Sri Lanka. Een groot deel van de hotels en resorts in de plaats zijn te vinden aan het lange mooie uitgestrekte strand van het dorp. Koggala strekt zich echter uit tot in de Jungle. Hier ligt het meer van Koggala. Een groot deel van de toeristen die in Koggala te vinden zijn hebben een rondreis gemaakt door Sri Lanka en relaxen een paar dagen aan het strand voor ze weer naar huis reizen. Enkele bezienswaardigheden in de omgeving van Koggala zijn de oude binnenstad van Galle, het Weeduwa klooster en de Turtle Shelter.
Net als veel andere plaatsen in dit deel van Sri Lanka is Koggala zwaar getroffen door de Tsunami van 2004. Nog steeds zijn de gevolgen van deze tsunami te zien in de badplaats.

Bandarawela

Bandarawela is een kleine plaats in het centraal zuidelijke deel van Sri Lanka in het district Badulla. Door het milde klimaat wat rondom deze plaats heerst is Bandarawela al vele jaren een populaire toeristische bestemming. Het zijn met name eco-toeristen en backpackers die voor een langere periode in Bandarawela verblijven. Dit komt naast het aangename klimaat ook doordat het dorpje vrij gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Veel toeristen komen met de trein naar het dorp. In de regio van het dorp zijn enkele bekende bezienswaardigheden te vinden zoals de Adisham bungalow, en de Dhowa rotstempel. Ook bezienswaardigheden zoals Ella Rock, Nine Arch Bridge, Adam’s Peak en de Ravana watervallen liggen in de nabijheid van Bandarawela.

Sri Jayewardenapura Kotte

De stad Sri Jayewardenapura Kotte is sinds 1982 de officiële hoofdstad van Sri Lanka. De stad is te vinden in het district Colombo ten oosten van de stad Colombo. Sri Jayewardenapura Kotte wat vrij vertaald “De gezegende stad van de groeiende overwinning” betekent was in de zestiende eeuw ook al hoofdstad van Sri Lanka, maar na de komst van de Portugezen veranderde dit. Alle belangrijke regeringsgebouwen van Sri Lanka zijn vandaag de dag te vinden in Sri Jayewardenapura Kotte. Omdat de stad redelijk nieuw is en er maar weinig bezienswaardigheden te vinden zijn laten de meeste toeristen Sri Jayewardenapura Kotte links liggen. Het is wel één van de weinige plaatsen in het land waar hoogbouw te vinden is.