Sri Lanka met kinderen

Sri-Lanka is een erg leuk land en zeer geschikte reisbestemming voor gezinnen met kinderen. De mooie natuur, de wilde dieren, de kleurrijke tempels en meer zijn voor kinderen een groot avontuur. Bovendien zijn de inwoners erg vriendelijk voor kinderen. Vooral mooie blonde kinderen kunnen rekenen op veel belangstelling. Deze worden soms wel erg enthousiast ontvangen. Wie gemakkelijk door Sri-Lanka wilt reizen met het hele gezin huurt een auto met chauffeur. Deze zijn niet duur en hebben als voordeel dat ze je overal naartoe brengen. Een beetje chauffeur kan je ook helpen met praktische zaken voor de kinderen en weet welke uitjes leuk zijn om te doen met het hele gezin. Erg leuk en makkelijk is ook het vervoer met de trein of de Tuk-Tuk.Leukste uitjes met kinderen

Natuurlijk zijn er honderden dingen te bedenken die je in Sri Lanka tijdens je vakantie kunt doen. Wij hebben een aantal dingen gevonden die je zeker niet mag missen als je Sri Lanka bezoekt met kinderen

Dierenparken

Sri-Lanka heeft veel beschermde natuurgebieden. Je vindt hier olifanten, apen, krokodillen en prachtige vogels. Het met een jeep op zoek gaan naar wilde dieren in zo’n natuurpark is voor kinderen een groot avontuur en erg leuk om te doen. Naast de dierenparken zijn er ook plaatsen waar baby-olifanten worden opgevangen. Erg leuk is het om het voederen te gaan bekijken in het Elephant Transit home.

Hiken Hortons plains

Voor kinderen die wel van een stoere wandeling houden is het wandelen naar World’s End in Hortons Plains erg leuk om te doen. Een ruig rots wandelpad leidt je naar een rots klif met prachtig uitzicht. Onderweg kom je als je geluk hebt wilde herten tegen.

Dolfijnen spotten

In de wateren rondom Sri Lanka kun je dolfijnen spotten. Voor dag en dauw in een bootje het water op, om bij opkomende zon de dolfijnen uit het water te zien springen is erg bijzonder.

Tempel van de tand

De Boeddhistische en hindoeïstische tempels hebben op de meeste kinderen een enorme aantrekkingskracht. De bijzondere kleuren en rituelen hebben iets bijzonders. De tempel van de tand is vooral ’s avonds erg mooi. De lichtjes, wierook en kaarsen zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.

Seaturtle shelters

Superschattig zijn de kleine schildpadjes die je vindt in de seaturtle shelters aan de zuid- en westkust. In deze shelters worden schildpadeieren uitgebroed en krijgen de kleine schildpadjes even de kans om te groeien voordat ze in de zee worden teruggezet. Als je geluk hebt mag je dit met samen met de medewerkers van het shelter samen doen.

Overnachten

Ga je met kinderen naar Sri Lanka dan zijn er diverse mooie overnachtingsmogelijkheden. Een van de leukste om te doen met kinderen is slapen in een echte boomhut. Er zijn in Sri-Lanka verschillende plaatsen waar je in een boomhut kunt overnachten. Soms ook gecombineerd met een bezoek aan een natuurpark. Het is natuurlijk super spannend om wakker te worden terwijl de aapjes over het dak heen lopen. Dit komt overigens ook in andere hotels in de binnenlanden vaak voor. Wil je het wat luxer houden dan zijn er ook diverse grotere resorts met mooie zwembaden. Vooral in het binnenland van Sri Lanka is een hotel met zwembad een must voor kinderen.

Stranden

Aan de zuidkust en westkust is het zeewater, sinds de Tsunami, bijna nergens geschikt om te zwemmen. De stroming en golfslag zijn hier veel te sterk, zeker voor kleine kinderen. De stranden zijn hier door het ruige water minder mooi. Alleen aan de oostkust zijn de stranden geschikt om met (kleine) kinderen te zwemmen en te spelen in het water. De stranden hier zijn wel erg mooi en nog erg rustig. Hier kun je bovendien, met wat oudere kinderen, erg goed snorkelen.

Praktisch

Hoewel Sri-Lanka geen echt arm land is moet je wel rekening houden met het feit dat niet alles , wat we in Nederland kennen, er te krijgen is. In de meeste grotere steden kun je ook restaurants vinden waar ze bijvoorbeeld pizza of pasta serveren. In de kleine dorpjes zal je het echter moeten doen met rijst en curry. Een voor kinderen niet altijd prettige optie. Zeker niet als er ook nog curry wordt geserveerd bij het ontbijt. De meeste hotels zijn, als je het vraagt, best bereid voor de kinderen een eitje te bakken. Fruit is er overal in grote hoeveelheden en soorten te koop. Ook hier zijn kleine kinderbuikjes snel mee gevuld.

Mocht je boodschappen nodig hebben dan is het ook hier zaak rekening te houden met het feit dat niet in iedere stad, dorp een supermarkt te vinden is. Vaak moet je hiervoor echt naar de grotere steden zoals Kandy. Heb je dus luiers nodig en wijk je reis af van de gemiddelde toeristische rondreis, neem dan genoeg mee. Dat geldt ook voor melkpoeder.

Wat betreft gezondheid zijn er wel veel apotheken. Deze kom je redelijk vaak tegen onderweg. Verstandig is wel reistabletjes vanuit Nederland mee te nemen. Het rommelige verkeer en de bochtige wegen zijn niet fijn als je snel reis ziek bent. Vergeet in Nederland ook niet de juiste inentingen te halen. De GGD kan je adviseren welke inentingen nodig zijn.
Daarnaast is het met kleine kinderen raadzaam hygiënische doekjes en ontsmettingsmiddel in de tas te stoppen. Niet alle toiletten onderweg zijn even schoon.