Rondreis door Sri Lanka

De beste manier op Sri-Lanka te leren kennen is een rondreis te maken over het eiland. Hoewel het geen enorm land is kan de reistijd er tussen verschillende plaatsen behoorlijk oplopen door verkeerschaos van tuk tuks, overstekende olifanten of slechte wegen. Wil je vanuit één resort het eiland bekijken dan krijg je te maken met lange reistijden tijdens de excursies. Een rondreis over het eiland is een stuk handiger.

Wie gaat rondreizen door Sri-Lanka kan gebruik maken van verschillende vervoersopties. Over het hele eiland rijden prachtig gekleurde bussen die vaak in volle vaart over de wegen scheuren. Over het hele eiland liggen ook treinverbindingen. Deze verplaatsen zich met een slakkengangetje door het prachtige landschap. Fenomenaal uitzicht is hier gegarandeerd. Vanuit de grote steden kun je ook prima met de taxi reizen. Taxi’s zijn in Sri-Lanka goed betaalbaar en voor kleine stukjes kun je uiteraard gebruik maken van een tuk tuk. Een auto huren en zelf rijden over het eiland wordt over het algemeen afgeraden, je hebt er een internationaal rijbewijs voor nodig, de verkeerssituaties zijn erg anders dan die in West-Europa en er wordt links gereden. Net zo duur als het huren van een auto is een auto huren met chauffeur die tevens als gids dient. Dit is in Sri Lanka de meest relaxte manier van reizen. Bovendien weet een goede gids vaak ook leuke plekjes, hotels en restaurants die je niet vindt in de reisgidsen. Onze chauffeur en uitstekende gids tijdens deze reis was Udaya van Udayatours. Op het vliegveld bieden diverse chauffeurs hun diensten aan. Verstandiger is echter om vooraf met een chauffeur contact te zoeken en afspraken te maken.Hoewel wij het vrij gemakkelijk vonden om zelf op voorhand een gids te regelen en ter plaatse te kijken hoe de rondreis zou gaan verlopen. Snappen we dat dit voor veel toeristen niet de ideale manier is om door Sri Lanka te reizen. Er zijn dan behoorlijk wat vakantieaanbieders te vinden die georganiseerde rondreizen in Sri Lanka aanbieden. Tui en Koning Aap behoren tot de populairste en bekendste aanbieders in Sri Lanka.

Wie een rondreis maakt in Sri-Lanka kan kiezen uit tal van mooie locaties en plaatsen. Wat ons betreft zijn er een aantal dingen die zeker op je lijstje moeten staan:

– Snorkelen en dolfijnen spotten in Trincomalee. ’s Ochtends bij opkomende zon de zee op om dolfijnen te gaan bekijken die in de eerste zonnestralen omhoog komen uit het water. Een spectaculair zicht in de vroege ochtend. Daarna snorkelen in de prachtige wateren rondom Trincomalee waar het lijkt alsof je in een tropisch aquarium zwemt.

– Olifanten spotten in Minneriya Gititale Sanctuary. In dit Nationale park kom je zeker olifanten tegen. Er leven in dit wat kleinere park een aantal grote kuddes en in tegenstelling tot het grote Yala is het er minder toeristisch. Vanaf hier is het een klein stukje doorrijden naar de ruïnes van de oude hoofdstad in Polonnaruwa en ook de Leeuwenrots is vlakbij.

– Treinreis van Nuwara Eliya naar Ella. Dit is een spectaculaire treinreis (eventueel ook te doen vanaf Kandy) dwars door de hooglanden en theevelden van Sri-Lanka. Traag trekt de trein door het prachtige landschap waardoor je de gehele reis verzekerd bent van een prachtig uitzicht.

– Rotstempel van Dambulla. Deze 2000 jaar oude tempel in een grot is één van de mooiste van Sri Lanka. Eeuwenoude Boeddhabeelden en rotstekeningen sieren deze tempel. Om bij de tempel te komen beklim je eerst een 120 meter hoge rotswand via vele trappen.

– Wandelen bij Horton Plains. Horton Plains is een van de hoogstgelegen natuurparken van Sri-Lanka. Voor een wandeling kom je vroeg je bed uit en zorg je dat je voor half 6 bij het park bent. Vanaf de parkeerplaats is het een drie kwartier lopen naar World’s End waar je een spectaculair uitzicht hebt bij de opkomende zon. Wie pas na 9.00u in het park komt mist het uitzicht door de opkomende wolken.

Hieronder vind je een beschrijving van de rondreis die wij gemaakt hebben in augustus 2016 met onze dochter van acht jaar. In 20 dagen hebben we alle hoogtepunten en meer van het eiland gezien. Vooraf hadden we al contact gezocht met onze gids Udaya en een aantal dingen doorgegeven die we graag wilde zien. We hadden echter nog geen accommodaties geboekt omdat we de reis graag zo flexibel mogelijk wilden houden.

Reisverslag Sri Lanka

Onze reis naar Sri-Lanka start in Düsseldorf. Met Emirates vliegen we met een tussenstop in Dubai naar Colombo. Het wordt onze eerste lange vlucht met onze dochter van acht jaar.

Dag 1

Op het vliegveld aangekomen staat onze gids/chauffeur al te wachten. Het gevoel is bij Udaya direct goed. Hij is supervriendelijk en enthousiast. We besluiten om niet aan de westkust, veel te slecht weer, te blijven hangen, maar direct door te rijden naar Habarane. We zijn toch al moe van onze nachtelijke reis dus een uurtje of vier in de auto zitten kan daar nog wel bij. De rit op zich is al leuk. Net aangekomen in een vreemd land kijk je je ogen uit naar de mensen op straat, de huizen, de hutjes de winkels en de prachtige natuur. We rijden langs bananenplantages, kleine dorpjes, Boeddhistische tempel en stoppen even voor een echte Srilankese lunch. Aan het einde van de middag checken we in bij het hotel. Een leuke locatie met veel groen en een zwembad waar we dankbaar in plonzen. Onze chauffeur regelt een paar flessen bier voor ons, in de meeste hotels wordt geen alcohol geschonken, en we eten onze eerste currymaaltijd in het hotel.

Dag 2

We worden wakker van een groep apen op het dak, een erg leuke manier om wakker te worden. We wilden op tijd vertrekken richting de Leeuwenrots dus is onze “ wekservice” niet vervelend. Na een ontbijt met rijst, curry, vers fruit en een gebakken eitje voor onze dochter vertrekken we richting de leeuwenrots. De leeuwenrots is een enorme rots met bovenop de overblijfselen van een oude hoofdstad. Via een serie kleine, soms nauwe tegen de rots aangeplakte, trappen komen we op de top van de berg. De oude rotstekeningen van Boeddha’s onderweg zijn erg mooi, maar het mooiste vind je op de top. Het uitzicht over het land is fenomenaal. Bossen zover je kunt kijken met her en der een stoepa of Boeddha die net boven het groen uitsteekt. We dalen terug naar beneden en gaan weer verder per auto. Onze gids heeft een kort ritje met een ossenkar geregeld om ons naar onze lunchplek te brengen. Hier aangekomen maken we eerst een korte rondvaart op het meer. De plaatselijke visser die ons in zijn boot meeneemt wijst ons op een aantal prachtige watervogels die hier op en rond het water leven. In de hut op de oever wordt ondertussen onze lunch bereidt met verse vis uit het meer. Drie dames in traditionele dracht koken de heerlijkste gerechten voor ons. We mogen af en toe ook helpen en leren zo een kleine beetje Srilankaans koken.
Na de lunch gaan we even terug naar ons hotel. Hier in het binnenland is het best warm en we nemen even wat tijd om in het zwembad te duiken alvorens we weer op pad gaan naar Minneriya National Park. We zijn nog maar een kwartier in het park als we onze eerste grote kudde olifanten tegenkomen. Een prachtig zicht, vooral omdat ze jonkies bij zich hebben die ons vermaken met koddig gestoei. We hebben een uitstekende ranger bij ons en we zien wel meer dan 50 olifanten. De dag sluiten we af met een heerlijke massage. Bij het vallen van de avond worden we, midden in de jungle, verwend met een Ayurveda massage met warme olie. Een prachtig slot van een heerlijke dag.

Dag 3

Vandaag bezoeken we één van de twee oude koningssteden, Polonnaruwa. Deze oude stad lag eeuwenlang verstopt in de jungle tot dat de Engelse hem in de negentiende eeuw ontdekte en opgroeven. Het is een klein uurtje rijden naar deze Unesco site, maar Udaya maakt er voor onze dochter een feestje van met vele stops. We bekijken onderweg tamme watervaranen terwijl ze gevoederd worden, drinken een verse King kokosnoot en maken een ritje met een boerenkar. De rit vliegt voorbij. Bij Polonnaruwa huren we fietsen en al rijdend bekijken we de prachtige stad. Onze gids heeft zich laten overhalen ook met ons mee te fietsen tot grote hilariteit van de lokale bevolking. Ook deze avond heeft Udaya, onze gids, weer iets moois geregeld. We krijgen een heerlijk diner voorgeschoteld bij kaarslicht midden in de jungle.

Dag 4

Vandaag rijden we naar het noordoosten, naar Trincomalee. Een rit van een paar uur. We stoppen echter onderweg in China Bay, Marble Beach bij een prachtig strand om een middagje lekker te relaxen en te zwemmen. We zijn de enige blanken op het strand en onze dochter verbaast zich over het feit dat de dames hier met sari en al het water in gaan. Hele families zijn hier aan het picknicken in het zand en op het grasveldje naast het strand wordt cricket gespeeld. Aan het einde van de middag rijden we door naar Trincomalee en gaan vroeg naar bed. De volgende dag gaan we namelijk dolfijnen spotten.

Dag 5

De wekker gaat al om 4.30uur. Vanaf het strand stappen we in een klein bootje. Terwijl we de zon zien opkomen varen we naar de plaats waar de dolfijnen zwemmen. Onze spotter tuurt de horizon af en weet ze te vinden. We zien in totaal in de eerste zonnestralen wel dertig dolfijnen die door het water heen klieven of een sprong maken er boven uit. Een supergaaf gezicht. We varen terug naar de kust en ontbijten op het strand. Hierna gaan we snorkelen. Een oude visser neemt ons mee naar een koraal net buiten de kust van Trincomalee. Hij laat ons al snorkelend de meest fantastische plekken zien in het water. Het is alsof we door een tropisch aquarium zwemmen. Prachtig koraal en kleurrijke vissen. We varen terug naar het strand waar de visser een prachtige lunch voor ons heeft bereid. Op een bankje met uitzicht op de blauwe zee en een hagelwitstrand krijgen we heerlijke gegrilde vissen, inktvisjes, garnalen en krab. Allemaal supervers en heerlijk klaargemaakt. Half de middag zijn we weer terug in het hotel, we relaxen wat en kleden ons om voor een bezoek aan de grootste Hindoetempel van Sri-Lanka die hier in Trincomalee staat. De tempel is gebouwd op een rots binnen de muren van een voormalig Nederlands VOC fort. Erg bijzonder hoe Nederlandse oude degelijkheid wordt gecombineerd met het kleurrijke en lawaaierige hindoegeloof.

Dag 6

We verlaten Trincomalee en rijden richting Anuradhapura. Onderweg stoppen we even bij de Kanniya Hot Springs. Hier gieten Hindoes warm water of zich uit om zich zelf te zuiveren en zegenen. Erg bijzonder om te zien. Jong, oud, man en vrouw staan zich hier te wassen. We gaan weer door naar Anuradhapura. Dit is de andere oude koningsstad van Sri-Lanka en vergelijkbaar met Polonnaruwa. Hier zijn echter wel veel meer stoepa’s en prachtige oude Boeddhabeelden te bewonderen. Omdat we meer in het binnenland zitten is de temperatuur een stuk hoger dan gisteren en we duiken dan ook dankbaar ’s middags het zwembad in. ’s Avonds lopen we nog even het stadje in.

Dag 7

Van Anuradhapura rijden we naar Kandy. We stoppen onderweg in Dambulla bij de tempel van de rots. Na een beklimming van honderdtwintig meter kom je bij een eeuwenoude tempel waar rotstekeningen te vinden zijn van tweeduizend jaar oud. Een erg indrukwekkende plaats. We rijden weer verder om vlak voor Kandy te stoppen bij een kruidentuin. We krijgen een rondleiding van een leuke oude man die uitlegt wat alle kruiden zijn en hoe ze werken. Daarna krijgen we uitleg hoe ze de kruiden toepassen. Hij demonstreert het haargroeimiddel aan de hand van de haren uit zijn oren die zo’n 15 cm lang zijn. Mijn man krijgt stiekem een smeersel aangesmeerd met de tekst ” like an elephant sir” . Daarna rijden we weer verder naar Kandy. Onderweg stoppen we nog bij een mooie hoge Hindoetempel en komen we langs een kleurrijke processie. Rijden door Sri Lanka is geweldig door al die mooie dingen die je ziet.
Aangekomen in Kandy is het druk vanwege het festival wat hier een paar dagen later begint. Vanaf ons balkon in het hotel hebben we een prachtig uitzicht op de stad. ’s Avonds genieten we van een koud biertje op het balkon en de mix van geluiden. Toeterende auto’s, klingelellende hindoetempels en geluiden uit de jungle.

Dag 8

Volgende dag gaan we Kandy in. We gaan naar een houtverwerkingsfabriek waar we een traditioneel masker kopen. Daarna mag onze dochter als een echte prinses een sari passen. Ze ziet er prachtig uit en staat te stralen als een kleine prinses. Hierna gaan we de stad in naar de markt. Onze gids heeft wat moeite bij de afdeling vers vlees, maar wij kunnen de authentieke markt wel waarderen. Daarna naar de Kandy Dance show. Mooie dansers in traditionele kostuums met als klap op de vuurpijl een vuurlopers. ’s avonds gaan we naar de tempel van de tand. Zeker bij het vallen van de avond hangt er een mystieke sfeer van wierook, trommelmuziek en brandoffers. Voor Boeddhisten is dit een van de heiligste plaatsen op aarde.

Dag 9

We laten de drukte van de stad even achter ons en rijden naar de heuvels rondom Kandy, De Knuckles Hillrange. Dit is een prachtig natuurgebied, door de natuurlijke bossen en theeplantages rijden we naar een klein stuwmeer. Omdat het wat hoger is, groeien hier voornamelijk naaldbomen. Het is en heel ander landschap dan we tot nu toe gewend zijn. We maken een wandeling langs het meer en langs de Srilankaanse families die hier picknicken. Terug naar de stad stoppen we bij een waterval. Wie wil kan hier een verfrissende douche nemen onder de waterval. Dat doen we natuurlijk en het is heerlijk. We besluiten direct thuis ook een waterval in de badkamer te willen.

Dag 10

Hoewel het festival in Kandy, de perahera op het punt staat om te beginnen besluiten we toch om verder te reizen. We hebben de drukte in de stad wel gezien en vinden het bovendien wat akelig om met onze dochter in zo’n grote mensenmassa te gaan staan. We rijden verder naar Ramboda maar bezoeken eerst en theefabriek en leren hoe thee wordt gemaakt. Daarna gaan we raften op de Kelani Rivier. De instructeurs zijn eerst wat huiverig om onze dochter mee te nemen, maar nadat we uitgelegd hebben dat ze goed kan zwemmen vaker dit soort dingen heeft gedaan heeft mag ze mee. We hebben twee super instructeurs die ons erg goed begeleiden en onze dochter ook goed mee in de gaten houden. Het raften is echt supertof en duurt wat ons betreft eigenlijk nog te kort. Voor ons gevoel zijn we zo bij het eind punt. Tegen de avond komen we aan in het hotel met het mooiste uitzicht tot nu toe. In Ramboda slapen we in Thuruliya Lodge met weids uitzicht over de vallei waar nu langzaam de zon ondergaat. Een spectaculair zicht waar we naar kunnen blijven kijken. Overal om ons heen de groene heuvels en de theeplantages. In de verte zien we een waterval en na de drukte van de stad is dit een aangename rustige afwisseling.

Dag 11

Na wakker geworden zijn met het prachtige uitzicht rijden we door de theevelden door naar Nuwara Eliya. Voor de Srilankezen is dit een soort winterplaats. Omdat de stad erg hoog ligt, hangt de temperatuur zo rond de twintig graden. Je ziet hier dan ook veel local met mutsen, sjaals en dikke winterjassen. We bekijken de stad, onze dochter rijdt paard op de paardenracebaan en speelt lekker in het park terwijl wij relaxen op een bankje en de locals bekijken. We kopen kruiden op de overdekte markt en een sari voor onze dochter die zich nu definitief een prinses waant. Omdat we de massage in Habarane zo lekker vonden heeft onze gids ook hier geregeld dat we een massage krijgen. We genieten wederom.

Dag 12

Omdat we wel van een avontuurlijke wandeling houden vertrekken we die ochtend vroeg naar Horton Plains nationaal park. Helaas waren we nog niet vroeg genoeg en moeten we als nog 1,5 uur in de rij wachten voordat we onze tickets hebben om naar binnen te mogen. Het is de reis en het wachten echter wel waard. Horton Plains is een prachtig natuurpark . Midden in het park ligt een diep ravijn met een meterslange kif, Lans end genaamd. Via een wandeling van ongeveer 5km kom je bij dit ravijn met een erg mooi uitzicht. Het mooist is het hier de zon te zien opkomen. Kom je te laat dan trekken de wolken voor de klif en is het uitzicht volledig verdwenen. Gelukkig zijn we net op tijd. We klimmen en klauteren over de rotsen, voeren de herten en bekijken de mooie bakers waterval. Na het wandelen gaan we terug naar ons hotel en kleden we ons om voor lekkere cocktails en thee met taart in het Heritance Tea factory hotel. Dit ligt net buiten Nuwara Eliya en is gevestigd in een oude theefabriek. Het is een prachtig hotel waarbij ze geprobeerd hebben de oude elementen te bewaren. We genieten van een cocktail en van de ondergaande zon over de theevelden.

Dag 13

Vanaf Nuwara Eliya pakken we de trein. Onze gids rijdt met de auto en onze bagage naar Ella en zal daar op ons wachten. Omdat de trein tjokvol zit en onze gids de “guard” van de trein kent mogen we in zijn hokje en bagageruimte zitten. Bij het verlaten van het station gaan de laaddeuren open en krijgen we een eersteklas uitkijk op de prachtige omgeving. We hebben vip plaatsen. De trein rijdt door theeplantages, naaldbossen en jungle. Kindjes en spoorwerkers zwaaien naar de trein en af en toe vliegen er wat exotische vogels mee. We krijgen gezelschap van twee verkopers die peren en loempia’s verkopen in de trein en van alles willen weten van de gekke toeristen in het bagagehok. De guard van de trein komt af en toe vertellen aan welke kant we moeten kijken en wat we kunnen zien. Het is echt spectaculair mooi. De reis van Nuwara Eliya duurt drie uur, maar vliegt voorbij! Bij aankomst in Ella neemt onze gids ons mee naar een geweldig tentje met en hele goede kok. Op Passara road, de weg richting Little Adams peak, ligt Ella restaurant. Een heel klein tentje waar eten met liefde en veel toewijding wordt gemaakt. Het is echt één van de beste restaurants waar we gegeten hebben tijdens onze reis door Sri Lanka. Dat is wel het voordeel van het reizen met een gids. We komen op plaatsen waar we niet zo snel zelf naar toe zouden gaan.

Dag 14

Vandaag gaan we weer wandelen. In en rondom Ella zijn mooie wandelingen te maken en een aantal prachtige uitzichtpunten. Het spannende voor onze dochter is dat een gedeelte van de route wordt afgelegd over het spoor. In Nederland zou dat een hachelijke onderneming zijn, hier zie en hoor je echter de trein al van ver aankomen. Met het slakkengangetje waarmee ze vooruit gaan kun je gemakkelijk aan de kant. We beklimmen eerst Ella Rock. Een stevige wandeling waarbij vooral het laatste stuk, wat bijna stijl omhoog gaat, erg pittig is. Onze dochter geniet echter van de klim en klauterpartij en vliegt voor ons uit naar boven. Hoewel het een pittige klim is, is het uitzicht over Ella en zijn omgeving vanaf de rots het zweten meer dan waard. Wat is het hier mooi en groen. We lopen terug naar beneden en drinken wat in een tentje aan het spoor. In het dorp lunchen we in ons favoriete tentje. Ella is erg toeristisch en vol backpackers. Lokale bewoners zijn eigenlijk niet te vinden. Dit maakt de kwaliteit van de restaurants toch wel wat minder en daarom kiezen we gewoon voor een herhaling van de lunch van gisteren. Na de lunch beklimmen we Little Adam’s peak om uit te komen recht tegenover ons uitzichtpunt van die ochtend. Deze klim is vanwege de trappen wel een stuk makkelijker. Op de terugweg relaxen we even op het terras van 98’ acres. Dit is een prachtig sterrenresort tussen de theevelden. Wie van luxe houdt moet hier zeker een overnachting boeken. In je luxe villa slaap je midden tussen de theevelden.
Terug in onze, minder luxe, maar zeker niet minder gezellige homestay mogen we onze gastvrouw helpen met koken van een lekkere currymaaltijd. We maken kokossambal, boontjes en een heerlijke curry. Omdat onze gastvrouw nauwelijks Engels spreekt wordt er gecommuniceerd met handen en voeten en vooral veel gelachen. Het eten is heerlijk, vooral dankzij de kookkunst van onze gastvrouw.

Dag 15

Vandaag gaan we vroeg ons bed uit. We willen het hoogste punt van Sri Lanka bereiken en dit doen bij de opkomende zon. We rijden met de gids naar Haputale. Vanaf hier gaan we met de auto omhoog. Halverwege stappen we echter over in de tuk tuk. De weg is hier zo smal dat je met de auto er snel vast komt te zitten. Omdat de slagboom nog niet open is lopen we het laatste stuk, zo’n 2 km , omhoog. Terwijl de zon langzaam opkomt over de theeplantages worden in het dorp in het dal de mensen wakker. Een mist van houtvuurtjes hangt over het dorp. Begeleidt door zangerige muziek die uit de Hindoetempel komt lopen we omhoog. Het is en bijzondere ervaring. Het uitzicht vanaf de top is wederom prachtig. Bovenaan ontbijten we en genieten we van het uitzicht. Hoewel het hier prachtig is, is het er veel minder druk dan bij Hortons plains. Na het ontbijt rijden we terug naar Haputale. Hier staat een zeer westers Benedictijnenklooster genaamd Adisham. Als we de poorten doorlopen is het net of we even terug zijn in Europa. Het is een beetje vreemd om dit typisch Europese gebouw met bijbehorende tuin zo midden in de jungle terug te vinden en dat maakt het tegelijkertijd ook erg leuk. We bekijken enkele kamers en de tuin. Het is niet erg bijzonder, maar als je toch in Haputale bent moet je er zeker even langs rijden. Terug in Ella rijden we langs de Ravana waterval om een duik te nemen. Kom je hier buiten het hoogseizoen dan is de kans groot dat je hier met alleen maar locals een duik neemt in het lekkere water van de Ravana waterval. Op een warme dag is het een fijne manier om even af te koelen.

Dag 16

Op naar Udawalawe. We rijden de theevelden uit en gaan weer richting het zuiden naar de kust. Vandaag bezoeken we het natuurpark Udawala. We stoppen onderweg bij de Dhowa Rock Tempel. Hier zijn Boeddha’s te zien die meer dan tweeduizendjaar oud zijn. Erg mooi en indrukwekkend. Na een fantastische rit door het binnenland komen we vroeg in de middag aan bij het hotel. Omdat we het stof van de reis wel even van ons af willen spoelen en het behoorlijk warm is neemt onze gids ons mee naar een plaats waar de locals zich ook wassen. Het is een vrije dag en in het water spelen groepjes jongens en zwemmen families onder de waterval. Ook wij duiken de rivier even in en voelen zachtjes de vissen aan onze tenen knabbelen. Na deze verkwikkende douche kleden we ons om voor de safari. Udawalawe safaripark staat vooral bekend om zijn prachtige vogels. Die zien we zeker. We hebben wederom een gids die precies weet waar alle mooie vogels zich bevinden. We zien verschillende mooie grote watervogels, maar ook papegaaien, parkieten en prachtig gekleurde kleine vogeltjes. Aan het water spotten we enkele krokodillen en ook hier komen we een paar olifanten tegen. Onze dochter vindt deze safari nog mooier dan de eerste. Als afsluiter van de dag rijden we nog naar een olifantenweeshuis het Elephant Transit Home. Hier mag je niet in de buurt van de olifanten komen, ze willen ze zo wild mogelijk houden, maar wel kijken hoe de dieren allemaal samen gevoerd worden. Het is een koddig zicht al die kleintjes te zien spelen, drinken en eten. DE olifanten blijven leuk om naar te kijken.

Dag 17

Vandaag rijden we van Udawalawe richting Galle aan de kust. We stoppen onderweg in Matera waar we een oud VOC fort bezoeken. De Hollanders van de VOC handelden in de zeventiende eeuw hier in specerijen en hebben overal aan de kust hun sporen achtergelaten. Vanaf Matera volgen we de weg langs de kust. Hier zien we voor het eerst de verwoesting die de Tsunami heeft aangericht in dit gebied. Overal langs de kant van de weg zijn graven en nog steeds zijn veel huizen niet opgebouwd. Je ziet wel dat mensen langzaam weer beginnen op te krabbelen. Voor we naar het hotel gaan stoppen we bij een schildpaddenopvang. De zeeschildpadden leggen op de stranden in Sri-Lanka hun eieren. In het verleden werden deze door de lokale bevolking opgegraven en gegeten. Tegenwoordig graven ze de eieren nog steeds op, maar worden ze verkocht aan de schildpaddencentra. Zij zorgen ervoor dat de schildpadden veilig uit hun ei kunnen komen en de zee bereiken. Als toerist kun je de schildpadden bekijken en soms mag je meehelpen om de schildpadden uit te zetten in de zee.

Dag 18

Dit is onze laatste dag met gids. De laatste twee dagen gaan we luilakken aan het strand in Hikkaduwa. Udaya heeft een chauffeur geregeld die ons naar het vliegveld brengt op onze vertrekdag. Onze dochter heeft het er lastig mee. Ze is erg gewend en gehecht geraakt aan onze gekke gids die onze reis zo te gek heeft gemaakt. We starten de dag in Galle in het oude fort. Een mooie plek met kleine steegjes en leuke kleine winkeltjes. In het oude kerkje liggen Nederlanders begraven en het is bijzonder om zo ver van huis al die Hollandse namen te zien. Hierna rijden we door naar de Madu Ganga. Dit is een moerasland met veel mangrovebossen waar we een kleine rondvaart doen. We zien wederom weer mooie vogels en apen. Halverwege stoppen we even bij het kaneeleiland. Op Sri Lanka kun je op veel plekken kaneel vinden. Op dit eiland laten ze zien hoe kaneel gemaakt wordt. Onderweg stoppen we ook nog voor een vissenmassage. In de rivier zijn op verschillende plaatsen plekken waar je dit kunt doen. In tegenstelling tot Europa, waar de visjes meestal van die kleine fijne visjes zijn, komen er hier grote volwaardige goudvissen aan je tenen sabbelen. Er zijn verschillende bakken variërend in de grootte van de vissen. We lachen ons rot om elkaars gezichten terwijl de vissen aan onze voeten knabbelen. Het kietelt enorm. Na de boottocht is het tijd om naar ons hotel te gaan. We nemen met een dikke knuffel afscheid van Udaya en wensen hem het allerbeste. Hij was een top gids.

Onze reis was super, een geweldige mix tussen cultuur, natuur, actie en ontspanning. We zijn op de supertoeristische plaatsen geweest, maar hebben ook vaak genoeg het gevoel gehad de enige vreemdelingen te zijn in de buurt. Heerlijk! Wij vonden het erg fijn rond te reizen met een gids. Hij heeft ons vaak plaatsen laten zien waar we anders niet waren geweest en wist het ook voor onze dochter tot een geweldige reis te maken. Je vindt hem via www.srilankadriver.com of mail naar michelleuthaya@yahoo.com.