In Sri Lanka zijn er verschillende soorten tropisch klimaten terug te vinden. Welk soort klimaat in wel deel van het land voorkomt heeft alles te maken met de hoeveelheid neerslag er in een gebied valt. Het zuidwesten en het noordoosten hebben een tropisch moessonklimaat terwijl het centraal westelijke deel weer een tropisch regenwoudklimaat heeft. De hogergelegen delen van het eiland rond Nuwara Eliya en Little Adam’s Peak hebben een warm mediterraan klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier net boven de twintig graden Celsius.
Het centraal noordelijke deel van het eiland is over het algemeen genomen het droogste deel en kent een tropisch savanneklimaat. Het klimaat van Sri Lanka wordt mede bepaald door de vele winden die vanaf de Indische Oceaan over het eiland waaien. Door deze winden zal het langs de kust altijd een paar graden koeler zijn dan in het binnenland.
Klimaat en beste reistijd voor Sri Lanka
Zomerzon
De meeste toeristen komen voor een zomervakantie naar Sri Lanka. In deze periode zijn er in heel Sri Lanka behoorlijk wat toeristen te vinden. De meeste maken een korte of lange rondreis over het eiland. De kans op slecht weer is tijdens de hoogzomermaanden het kleinst. Langdurige neerslag of koude dagen zal je in juli of augustus niet snel tegenkomen. Wil je naar Sri Lanka toe voor een zon-, zee- en strandvakantie, dan kun je het beste naar het noordoosten van het eiland afreizen. Hier heb je de grootste kans op lange zonnige dagen. Gebruik wel altijd, ook op bewolkte dagen, een zonnebrand met een hoge factor want de zonnekracht in Sri Lanka is een stuk hoger dan dat wij gewend zijn in Nederland.
Winterzon
Door de hoge temperaturen die tijdens onze winterperiode in Sri Lanka gemeten worden is Sri Lanka uitermate geschikt als winterzonbestemming. Door de steeds goedkoper wordende tickets is Sri Lanka een steeds populairder wordende winterzonbestemming aan het worden. Met name de plaatsen in het zuidwesten van het land zijn in deze periode erg populair. De neerslag is er in de winterperiode minimaal en de gemiddelde dagtemperatuur ligt in dit deel van Sri Lanka tijdens de wintermaanden rond de dertig graden Celsius. Het oostelijke deel van het land is minder geschikt als winterzon bestemming. De gemiddelde neerslag ligt er behoorlijk wat hoger in deze maanden en de zonne-uren lager.
Regenperiodes
Niet alle delen van Sri Lanka zien evenveel neerslag op Jaarbasis. De lagergelegen delen in het noorden van het land zijn over het algemeen veel droger dan het hoger gelegen zuidelijke deel van het land. De regen die in het noorden valt wordt dan ook bijna altijd gelijk geabsorbeerd door de grond en enkele minuten later is het weer overal droog. De meeste regen valt er in het zuidwesten en in het noordoosten in de periodes april, mei, juni en oktober november. Dit zijn over het algemeen vrij stevige buien die hard en hevig zijn maar kort duren. Dagenlange miezerregen zoals wij die in Nederland kennen komt in Sri Lanka niet of nauwelijks voor.
Bijzonder is dat wanneer het in Sri Lanka regent de mensen juist naar buiten gaan in plaats van naar binnen. De koelte van de regen wordt door veel mensen als aangenaam gezien.
Winter in Sri Lanka
Echt winter wordt het nooit in Sri Lanka, maar volgens de Sri Lankanen is het gebied rondom Nuwara Eliya hun winter. Dit klopt ook wel. Er worden hier voor Sri Lankaanse begrippen behoorlijk lage temperaturen gemeten. Hier ligt de gemiddelde dagtemperatuur er net boven de twintig graden Celsius. In de avond en nacht kan het kwik er zakken tot rond de tien graden Celsius. Dit voelt voor de gemiddelde inwoner van het land aan als stevige vorst. De toeristen lopen er over het algemeen nog in hun korte broeken en T-shirts terwijl de plaatselijk bevolking de mutsen al op heeft.
Temperaturen
Sri Lanka heeft het gehele jaar een aangenaam klimaat met dagtemperaturen die het gehele jaar tussen de dertig en de tweeëndertig graden schommelen. Natuurlijk is dit per regio verschillende maar hele grote temperatuurverschillen komen er maar nauwelijks voor. Al in de lagergelegen binnenlanden in het noorden van het land kan het kwik wel wat verder oplopen. Hier zijn temperaturen rond de veertig graden Celsius niet uitgesloten. In het centraal zuidelijk deel in de hoger gelegen delen van het land kan het koeler zijn met name in de buurt van Nuwara Eliya.
De gemiddelde dagtemperatuur in de plaatsen direct in de buurt van de oceaan ligt meestal enkele graden lager dan in de rest van het land. Dit heeft alles te maken met het koelende effect van de Indische Oceaan op het klimaat van Sri Lanka.
Orkanen
De kans op orkanen in Sri Lanka is minimaal. Er is de afgelopen honderd jaar geen enkele orkaan in Sri Lanka aan land geweest.
Tsunami’s
De Tsunami van 2004 was de eerste echt grote geregistreerde tsunami die in Sri Lanka aan land kwam. De hele oostkust, de zuidkust en de zuidoostkust van Sri Lanka werden allemaal zwaar getroffen. In totaal zijn er ongeveer 35.000 mensen omgekomen tijdens deze zeebeving. Langs de zuidwestkust zijn de gevolgen van deze zeebeving nog steeds goed zichtbaar. De kans dat er op Sri Lanka weer een dergelijke beving zal voorkomen i zeer klein maar niet onmogelijk. Wel zijn er op meerdere plaatsen een tsunamiwaarschuwingssysteem aangelegd wat de inwoners in de kustgebieden op tijd zou moeten waarschuwen.
Klimaatstatistieken
Op basis van langjarige gemiddeldes worden er klimaatstatistieken samengesteld. Normaliter is dat over de laatste drie hele decennia. Op klimaatinfo vind je als voorbeeld de klimaatgegevens zoals ze gelden voor Sri Lanka.
Ga dan naar klimaatinfo Sri Lanka waar je de klimaatinformatie van de volgende plaatsen in Sri Lanka kunt bekijken.