Handig om te weten

Voor je op reis gaat naar Sri Lanka is het handig om alvast wat dingen te weten en uit te zoeken. Het merendeel van de dingen die je moet plannen en weten voor een vakantie op Sri Lanka hebben we op deze pagina voor je verzameld. Het is een mix van droge feiten en dingen de we zelf hebben meegemaakt tijdens onze rondreis in Sri Lanka.
Hoe zit het nu precies met inentingen, wat zijn de lokale gebruiken en gewoontes en wat mag je er nu precies wel en niet. We hebben geprobeerd om de informatie zo accuraat mogelijke weer te geven. Mocht er in jouw ogen toch iets niet kloppen dan horen we dat natuurlijk graag.



Reisdocumenten

Als je van plan bent om naar Sri Lanka af te reizen dan moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op datum van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Daarnaast moet je website www.eta.gov.lk/slvisa/ een visum aanvragen. In de meeste gevallen krijg je binnen 24 uur te horen of je aanvraag is goedgekeurd. Je kunt je visum voor Sri Lanka in het Nederlands aanvragen via Nederlandse visumsites. Bijkomend voordeel is dat je dan meestal ook met iDeal kunt betalen.
Verder dien je, als je geland bent nog een formulier in te vullen en deze af te geven bij de douane. Ben je van plan langer dan dertig dagen in Sri Lanka te verblijven dan zal je het visum in Sri Lanka moeten verlengen.

Douane

Er zijn een aantal dingen die aan banden zijn gelegd als je ze in wilt voeren. Zo mag je niet meer dan 1,5 liter sterke drank meenemen of twee flessen wijn. Voor tabak geldt dat op alle ingevoerde tabak invoerbelasting moet worden betaald.
Je mag maximaal 5.000 roepies invoeren en maximaal 15.000 dollar of euro. Bedragen die hoger zijn dan dit moeten worden aangegeven. Voor geld uitvoeren gelden de volgende regels. Niet meer dan 5.000 roepies en niet meer dan het bedrag dan bij invoer is aangegeven.

Vaccinaties

De enige vaccinatie die verplicht is voor een bezoek aan Sri Lanka is de vaccinatie tegen Gele Koorts. Dit overigens alleen als je in de zeven dagen voordat je naar Sri Lanka gaat in een Gele Koorts gebied geweest bent. Verder worden de vaccinaties DTP en hepatitis A aanbevolen. Ben je van plan langere periode in Sri Lanka te verblijven dan is het verstandig om ook een inenting tegen buiktyfus te nemen. Ook hepatitis B en rabiës worden soms voorgeschreven.

Kraanwater

De kwaliteit van het kraanwater is slecht en zeker niet geschikt als drinkwater. Wel kun je er zonder problemen je tanden mee poetsen en koffie of thee mee zetten mits je het water eerst goed gekookt hebt.
Als drinkwater kun je het beste water in flessen gebruiken. Let hierbij wel altijd goed op waar het water vandaan komt en dat de verzegeling nog intact is. Niet al het water in flessen is er even goed van kwaliteit de beste plekken om waterflessen te kopen is in de supermarkt. Lukt dit niet dan zijn er genoeg plaatsen langs de kant van de weg waar er je flesjes kunt kopen.

Drugs

Het gebruiken, bezitten of handelen in drugs is ten strengste verboden in Sri Lanka. Er staan hoge gevangenisstraffen op ook voor buitenlanders.
Gek genoeg worden een lokaal geestverruimend middel genaamd Paan overal verkocht. Paan wordt gemaakt van betelnoot, masalakruiden, tabak, en kalk. De gebruikers van deze lokale drugs zijn te herkennen aan hun rode tanden.

Alcohol

Het drinken van alcohol is vrij normaal in Sri Lanka. Het is alleen niet op alle plaatsen te verkrijgen. Veel restaurants en hotels beschikken namelijk niet over een alcoholvergunning en mogen daardoor dan ook geen alcohol verkopen. Op deze plaatsen is het vaak wel toegestaan om zelfs meegenomen alcoholische dranken te nuttigen. Bier, arak en andere sterke dranken zijn te verkrijgen in de wine deli. Deze winkels zijn streng beveiligd met tralies. Je kunt er via een luikje je drank bestellen. Het nationale bier van Sri Lanka is Lion Lager maar je komt er ook veel andere grote bekende buitenlandse biermerken tegen zoals Tiger, Carlsberg en Anchor.

Nationale feestdagen

er zijn in Sri Lanka meer dan dertig officiële feestdagen. Hiervan is op de meeste dagen maar weinig te merken. De banken en overheidsinstanties zijn gesloten maar alle andere winkels zijn gewoon geopend en de meeste mensen zijn gewoon aan het werk.

De belangrijkste feestdagen van Sri Lanka zijn:
Thai Pongal – 15 januari
National Day – 4 februari
Maha Shivratri – 26 februari
Singalees en Tamil Nieuwjaar – 14 april
Dag van de Arbeid – 1 mei
Deepavali – 30 oktober

Naast deze dagen zijn er per religie verschillende dagen en periodes die belangrijk zijn. Denk hierbij aan Suikerfeest en het Offerfeest bij de moslims en Goede Vrijdag en Kerstmis bij de Christenen.

Religie

Er zijn in Sri Lanka twee grote religies het boeddhisme en het Hindoeïsme. Ongeveer 85 procent van de Srilankaanse bevolking is aanhanger van één van deze twee religies. Daarnaast is er een minderheid moslim of Christen.

Kleding

Als je van plan bent om kerken, moskeeën of tempels te bezoeken dan doe je er verstandig aan om kleding te dragen die je armen, benen en schouders bedekken. Veel reisboeken en websites zeggen dat je overal in Sri Lanka volledig gekleed moet gaan, maar dit niet waar. Zomerse kleding is overal toegestaan mits het niet te bloot of te kort is. Korte broeken voor volwassen zijn er vrij normaal net als hemdjes en topjes.
In zo goed als alle religieuze gebouwen moet je zonder schoenen of slippers betreden. Het is verstandig om sokken mee te nemen want de vloer en het zand kan door de zon behoorlijk opgewarmd zijn.

Muggen

Muggen komen in heel Sri Lanka voor, maar de meeste kom je tegen in het noordelijke deel van het eiland en langs de kust. De oplossing tegen muggen is jezelf insmeren met DEET en in de avond bedekende kleding te dragen. Mocht je toch gestoken worden dan kan azaron verlichting bieden. In hotelkamers met airco zal je in de meeste gevallen niet of nauwelijks last hebben van muggen. Heb je een hotelkamer zonder airco dan is het verstandig om een klamboe te gebruiken.

Gezondheid

Het is verstandig om een aantal medicijnen van thuis mee te nemen naar Sri Lanka. Denk hierbij aan middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Andere medicijnen en middelen zoals DEET, azaron, ORS en een thermometer mogen niet ontbreken in je reisapotheek. Het is ook raadzaam om enkele flesjes met desinfecteergel mee te nemen.
Mocht je in Sri Lanka toch een dokter nodig hebben dan kun je dit het beste regelen via je hotel of hostel. Je zult in zo goed als alle gevallen de rekening zelf contant moeten voorschieten. Zorg er dan in ieder geval voor dat de je achteraf de rekening krijg zodat je deze kunt inleveren bij je zorgverzekering. Mocht er iets ernstig aan de hand zijn dan zijn er meerdere ziekenhuizen in het land. De grootste en best aangeschreven is te vinden in de stad Colombo. Naast de gewone ziekenhuizen zijn er in het land ook behoorlijk wat privéklinieken te vinden.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit in Sri Lanka is strafbaar en dit verbod geldt ook voor toeristen. Let daarom hoe je je gedraagt in het openbaar.

Fooi

In Sri Lanka is het vrij gebruikelijk om fooien te geven. Gidsen, obers, hotelmedewerkers en andere behulpzame Sri Lankanen zijn het gewend om een fooi te krijgen. De hoogte van deze fooi verschilt echter sterk. Zo geef je de ober of de kruier in het hotel 100 maar krijgt een gids als hij zijn werk goed heeft gedaan 500 tot 1000 roepie.
Theeplukkers, vissers, slangenbezweerders en andere Sri Lankanen die je op de foto zet zullen je om geld vragen. Geef ze als je daar zelf oké mee bent wat kleingeld.
De meeste inwoners van Sri Lanka moeten rondkomen van een klein loon. Deze ontvangen fooien zijn een welkome aanvulling op hun salaris.

Telefoon/wifi/internet

Het 3G en 4G netwerk in Sri Lanka is goed tot uitstekend zo goed als overal heb je goed bereik met je mobiele telefoon. De kosten van bellen en gebeld worden verschillen sterk per provider, maar zijn bij de meeste providers de laatste jaren sterk gedaald. Alsnog zijn de prijzen zo hoog dat je niet even naar huis belt. Wil je in Sri Lanka goedkoop kunnen bellen en internetten dan doe je er goed aan om een lokale simkaart te nemen. Deze kun je al kopen op het vliegveld.
Veel hotels, restaurants en winkels bieden gratis internet aan. In de meeste gevallen is de wifi versleuteld, maar de ober of een andere medewerker zal in de meeste gevallen de code voor je opschrijven of hem even invullen op je telefoon. De kwaliteit van deze gratis wifi varieert van matig tot redelijk goed.

Taal

Er zijn drie officiële talen in Sri Lanka, Engels, Indo-Arisch Singalees en het Dravidische Tamil. De meerderheid van de bevolking spreekt er echter Singalees. De meeste inwoners spreken ook enkele woordjes Engels al is het zeker op de minder toeristische plaatsen soms lastig communiceren. De verkeersborden zijn in het Singalees en in het Engels dat maakt het autorijden in Sri Lanka toch net iets makkelijker.
De meeste gidsen en andere mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn spreken goed tot uitstekend Engels.

Elektriciteit

De stroomspanning in Sri Lanka is 230V. Stopcontacten kom je in verschillende soorten en maten tegen. In veel hotels kom je stopcontacten tegen waar je verschillende stekkers in kunt steken en je zonder problemen met je Nederlandse apparaten kunt opladen. In andere hotels zijn er vaak twee soorten stekkers te vinden Type D en Type G. Type D bestaat uit drie ronde pinnen en Type G uit drie platte pinnen. Voor beide heb je een reisadapter nodig om je Nederlandse apparaten te kunnen opladen en gebruiken.

Geld

De munteenheid van Sri Lanka is de Srilankaanse roepie. Een roepie wordt weer onderverdeeld in 100 cent. Er zijn munten van 10, 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 roepie. Briefgeld is er in 10, 20 , 50 , 100 , 500, 100, 2000 en 5000.
Creditcards worden alleen in de grotere hotels en winkels geaccepteerd. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende contanten op zak heb. Het is verstandig om zo veel mogelijk gepast te betalen. Zo voorkom je wisseltrucs en soms erg lang wachten op je wisselgeld.

Bereken de wisselkoers van de euro tegen de Sri lankese rupee en bestel je geld gelijk online

Pinnen

Er zijn behoorlijk wat banken en pinautomaten te vinden in Sri Lanka. Vreemd genoeg is het niet mogelijk om bij alle banken met je gewone pinpas te pinnen. Bij het merendeel van de banken kun je alleen met een visa geld opnemen met alle bijkomende kosten van dien. De enige bank die wij tijdens ons verblijf gevonden hebben waar je met je Nederlandse pas probleemloos kon pinnen was de Commercial Bank. Je betaald dan wel eenmalige transactie kosten van 300 roepie en het maximale te pinnen bedrag is 50.000 roepie. Tijdens het pinnen krijg je de vraag of je de wisselkoers van de bank wil aanhouden of van je eigen bank. Kies altijd voor het laatste dit verschil kan oplopen tot meer dan tien euro.
Vergeet ook niet voor vertrek bij je bank de instellingen van je pinpas te veranderen zodat je buiten Europa kunt pinnen.

Afdingen

Het is vrij gebruikelijk om af te dingen in een winkel of kraampje. Zelfs in de grotere winkels is het vrij normaal als je om een korting vraagt. Een korting van 20% is vrij normaal en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om kortingen van 30 tot 40 % te bedingen.

Openingstijden

De meeste winkels in Sri Lanka kennen geen echte openingstijden. De meeste gaan rond een uurtje of negen in de morgen open en blijven tot laat in de avond geopend. Banken zijn tijdens werkdagen geopend van 09:00 tot 13:30 en overheidsinstellingen van 8:30 tot 16:30.
Tijdens de feestdagen zijn de banken en andere openbare instellingen gesloten de meeste winkels zijn dan wel gewoon geopend. De winkels in handen van moslims zullen op vrijdagmiddag gesloten zijn en tijdens de Poya zijn de meeste winkels gesloten.

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is dit verschil 3,5 uur.

Veiligheid

Sri Lanka is een veilig land. Na het beëindigen van de burgeroorlog die bijna 30 jaar heeft gewoed heeft is het rustig in het land. Wel zie je nog veel militairen en politie op straat, maar deze hebben allesbehalve een vijandige uitstraling en ogen eerder vriendelijk en behulpzaam. Het is wel verboden om foto’s van militairen of militaire installaties te maken.
in het noordoosten van Sri Lanka zijn er nog wel enkele gevaarlijke gebieden te vinden. Er liggen op sommige plaatsen namelijk nog steeds landmijnen. Verder moet je natuurlijk altijd op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Zeker in de buurt van toeristische bezienswaardigheden, in de grotere steden en in het openbaar vervoer.
Het verkeer in Sri Lanka kan ook als onveilig gezien worden. De hele dagen razen de auto’s bussen, tuk tuks en motoren over de weg. Als toerist is dit zeker de eerste paar dagen erg wennen maar je raakt er aan gewend. Wel moet je altijd goed op blijven letten.