Bezienswaardigheden in Sri Lanka

Er zijn in Sri Lanka behoorlijk wat bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten te vinden. De bekendste en in onze ogen leukste hebben we op deze pagina verzameld. Ondanks het feit dat we al behoorlijk wat bezienswaardigheden op noemen is deze pagina alles behalve compleet. Iedere stad of plaats heeft zijn eigen bezienswaardigheden, tempels of andere hoogtepunten die een bezoekje meer dan waard zijn. De meeste bezienswaardigheden in het land hebben een natuurlijke of een spirituele oorsprong. Zo zijn er in Sri Lanka behoorlijk wat natuurreservaten te vinden en enkele van de mooiste boeddhistische tempels ter wereld. Niet voor niets zijn er meerdere inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco in het land terug te vinden.
Er zijn te veel hoogtepunten in het land om ze allemaal tijdens één reis te bezoeken. Zoek daarom de leukste en meest interessante eruit en zo heb je altijd een rede om een keer naar dit bijzondere land terug te keren.Udawalawe National Park

Udawalawe National Park is één van de grootste en populairste natuurparken van Sri Lanka. In tegenstelling tot de meeste andere parken op het eiland komen de meeste toeristen niet naar dit park toe om olifanten of luipaarden te zien, maar om de ongeveer 150 vogelsoorten te spotten die in het park leven. Van kleine groene bijeneters, tot enorme Indische nimmerzatten en van pauwen tot bontgekleurde ijsvogels; de kans is groot dat je tijdens enkele uren in het park ze allemaal tegenkomt. Natuurlijk heb je ook kans om olifanten, krokodillen en luipaarden te zien, maar de kans dat je ze tegenkomt is veel kleiner dan in de andere parken. Het is niet toegestaan om zelfstandig in het park rond te rijden. Dit moet altijd onder begeleiding van een gids in een daarvoor geschikte auto. Als je een goede gids vindt zal hij je tijdens de rondrit van alles vertellen over de verschillende vogels in het park en hun gewoontes.

Polonaruwa

Polonaruwa is één van de koningssteden in het centraal oostelijke deel van Sri Lanka. De stad is gebouwd in de elfde eeuw na christus om het koninkrijk beter te beschermen tegen aanvallen van India. Het is een immens complex dat vele vierkante kilometers beslaat. Het is bijna niet te doen om dit hele complex te voet te bezoeken. Leuk is het om fietsen te huren en zo langs de verschillende bezienswaardigheden van deze koningsstad te fietsen.
De hoogtepunten van een bezoek aan Polonaruwa zijn de voormalige audiëntiezaal, Vier zittende boeddha’s uit de twaalfde eeuw, enkele enorme stupa’s en het voormalige koninklijk paleis, de Rankot Vihara en de Gal Vihira. Deze laatste bezienswaardigheid bestaat uit vier boeddha’s die wereldwijd gezien worden als de mooiste uit deze periode. Wil je alles op het complex zien dan ben je minimaal een dag bezig. Bezoek je alleen de hoogtepunten dan heb je ongeveer een halve dag nodig.

Anuradhapura

Anuradhapura is te vinden in het noordelijke deel van Sri Lanka en maakt deel uit van de Culturele Driehoek. Het is net als Polonaruwa een Koningsstad maar duizend jaar ouder als Polonaruwa. Hierdoor is er veel minder bewaard gebleven van de oude paleizen, gebouwen en tempels. Wel zijn er enkele stoepa’s goed bewaard gebleven. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze oude stad is een loot van de boom der verlichting. Mede door de aanwezigheid van deze boom staat Anuradhapura op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Bijzonder is dat de stad en het tempelcomplex vele eeuwen vergeten in de jungle hebben gestaan. Het heeft tot de negentiende eeuw geduurd dat de stad opnieuw werd gevonden door de Engelsen. Vandaag de dag behoren het tempelcomplex en zijn stupa’s tot de populairste bezienswaardigheden van Sri Lanka.

Yala National Park

Yala National Park is het op één na grootste natuurpark van Sri Lanka. Het is echter wel het drukstbezochte natuurpark van het land. Dit heeft alles te maken met de vele dieren die in het park wonen. Zo heb je in dit park de grootste kans om een luipaard te zien en leven er behoorlijk wat olifanten in het park. Andere dieren die je er tegen kunt komen zijn krokodillen, lipberen, herten, varanen en tientallen vogelsoorten waaronder pauwen. Het stadje Tissamaharama is de uitvalsbasis voor zo goed als alle safari’s naar Yala National Park.
Het succes van het Yala National Park is gelijk ook het grootste nadeel van dit park. Het is er namelijk heel druk waardoor het zo goed als onmogelijk is om in alle rust foto’s te maken van de verschillende dieren en uitzichten in het park zonder dat er een andere pick-up voor je neus komt staan.

Treinrit van Kandy naar Ella

Persoonlijk hoogtepunt van onze reis door Sri Lanka was de treinrit van Ella. Het leukste is om deze treinrit gelijk vanuit Kandy te startten maar ook als je vanuit Nuwara Elya start is de rit adembenemend. Belangrijk is wel om ervoor te zorgen dat je kaartjes hebt gekocht voor de eerste klas. Niet dat dit nu per se zo luxe is, maar de andere optie is de derde klas en daar zal je veel van het schitterende uitzicht moeten missen. De eerste klasse is te vinden in het voorste deel van de trein en je hebt dan ook een prachtig panoramazicht over de Sri Lankeese hooglanden. Deze adembenemende vergezichten maken deze treinreis tot één van de mooiste treinreizen ter wereld.
Is het niet gelukt om een kaartje in de eerste klas te kopen dan zal je in de propvolle andere treinstellen plaats moeten nemen. Deze trein is zo druk als de gemiddelde trein tijdens de spits in de Randstad. Vechten voor een plaatsje en kans om te zitten is minimaal. Het is aan de andere kant wel leuk want je staat er tussen de lokale bevolking. Verkopers proberen de gekste etenswaren aan je te verkopen en je hebt echt het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van de bevolking.
Kaartjes kun je vanaf een dag van te voren kopen op het station. Is het niet gelukt om een kaartje te kopen voor de eerste klas dan kun je altijd op de dag zelf nog proberen om de conducteur om te kopen voor een goede plaats.

Minneriya National Park

Een klein maar drukbezocht wildpark in het centraal oostelijke deel van Sri Lanka is het Minneriya National Park. Dit wildpark kun je het beste in de zomermaanden bezoeken tijdens de drogere periode. De olifanten, buffels en andere dieren komen in deze periode naar de verschillende meren in dit park om te drinken en af te koelen. Er leven in het park en de omliggende parken enkele duizenden Aziatische olifanten. Dagelijks zijn er enkele tientallen olifanten te vinden in de buurt van de verschillende waterbekkens. Naast de buffels en de olifanten komen er in het wildpark ook behoorlijk wat watervogelsoorten voor. Bekendste zijn de Indische nimmerzat die met hun gekleurde veren erg opvallen in het bruine en groene landschap. In het park komen ook lipberen en luipaarden voor, maar deze laten ze zich zelden tot nooit zien. Het park kan alleen bezocht worden met een safari. Bij de ingang van het park zijn er behoorlijk wat jeeps te vinden die je je mee het park in kunnen nemen. Over de prijs hoef je niet lang te onderhandelen want deze is vast.

Sigiriya en de leeuwenrots

De leeuwenrots en het bijbehorende historische complex Sigiriya zijn misschien wel de bekendste en drukstbezochte bezienswaardigheden van Sri Lanka. Beide zijn terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het complex op en rondom de rots is gebouwd in de vijfde eeuw na christus door de toenmalige koning. Na de dood van deze koning werd het complex een klooster, maar deze werd al in de veertiende eeuw verlaten. Een bezoek aan de leeuwenrots begint met een wandeling door de tuinen, grachten en de ruïnes van het voormalige koninklijke paleis en klooster. De vormen en oude vijvers en grachten laten iets van de oude schoonheid van het complex zien. Als je uiteindelijk bij de 1.200 treden tellende trap uitkomt zie je gelijk dat de leeuwenrots erg populair is. Op de trappen is het namelijk aanschuiven geblazen.
Dit komt voornamelijk doordat je tijdens je tocht naar boven langs enkele prachtige fresco’s komt. De wolkenmeisjes die hierop afgebeeld staan behoren tot de mooiste van het land. Als je iets verder naar boven gaat kom je op een plateau met daarop de restanten van de oude leeuwenpoort. Tussen de leeuwenpoten neem je de laatste trappen naar boven. Eenmaal boven kun je de ruïnes zien van het voormalige paleis en genieten van het adembenemende uitzicht.

Gouden Tempel van Dambulla

De Gouden Tempel van Dambulla is één van de belangrijkste tempelcomplexen van Sri Lanka. Het heiligdom staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De inschrijving beslaat in totaal vijf heiligdommen, vier kloosters en tachtig grotten. De belangrijkste heiligdommen bevinden zich op de berg achter de gouden boeddha. Om hier te komen moet je wel een behoorlijk klim maken en ongeveer 120 hoogtemeters overwinnen. Tijdens deze klimpartij kom je allerlei verkopers tegen die hun T-shirts, vers gesneden mango’s en andere prullaria aan de man proberen te brengen. Ook kun je genieten van het schitterende uitzicht over de culturele driehoek. Eenmaal boven kom je uit in een oud klooster met verschillende grotten. In deze grotten zijn tientallen eeuwenoude zittende en liggende boeddha’s te vinden. De wanden en plafonds van de grotten zijn schitterend versierd met zevenhonderd jaar oude fresco’s. Vanwege deze fresco’s is het niet toegestaan om foto’s met flits te maken in de grotten. Let er ook op dat je nooit een foto mag maken van iemand met zijn rug naar een boeddha. De Gouden Tempel van Dambulla kun je gratis bezoeken. Je moet alleen een kleine fooi betalen aan de man die de slippers bewaakt.

Woudreservaat Sinharaja

Het woudreservaat Sinharaja is het laatste stukje tropisch regenwoud op Sri Lanka. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft dit woud een beschermde status en mag er geen houtkap meer plaatsvinden. Het onbegaanbare bos mag enkel met een gids betreden worden en dan alleen op de gebaande paden. Er zijn in het reservaat enkele wandelingen te vinden die je als toerist kunt doen. Een van de populairste is de wandeling naar het uitzichtpunt op de top van de Moulawella. Je bent dan wel ongeveer 5 uur aan het lopen. Andere wandelingen naar de watervallen of naar een tentoonstellingsruimte zijn minder ver. Tijdens het wandelen door het woudreservaat Sinharaja kun je meer dan honderd vogelsoorten, vlinders, apen, slangen en eekhoorns tegenkomen. Er leven ook olifanten en luipaarden in het woud maar deze laten zich zelden tot nooit zien.Botanische tuin van Peradeniya

De Botanische tuin van Peradeniya, ook wel bekend als de botanische tuin van Kandy, is een oase van rust in deze hectische stad. De tuinen zijn al in de veertiende eeuw aangelegd als onderdeel van de koninklijke tuinen maar werden in het begin van de negentiende eeuw door de Engelsen omgetoverd tot een botanische tuin. In de tuinen zijn behoorlijk wat inheemse en uitheemse bomen en planten te vinden. Het immense park heeft een totale grootte van vierenzestig hectare dat is onderverdeel in verschillende zones. Alle zones hebben een eigen thema en ander soort begroeiing. Een bijzondere boom die je er kunt vinden is de parasolwaaierboom. Deze bijzondere boom bloeit pas na vijftig of zestig jaar groeien en sterft daarna.
Naast bijzondere bomen en planten komen er in het park behoorlijk wat dieren voor. De meest bijzondere zijn de vleervossen. In de bomen van het park hangen duizenden van deze enorme vliegende zoogdieren.

Sea Turtle shelters

Er zijn in het zuidwesten van Sri Lanka meerdere schildpaddenopvanghuizen te vinden. De bekendste zijn het Kosgoda Sea Turtle Conservation project, Sea Turtle Hatchery, Hikkaduwa Turtle Sanctuary en het Marine Turtles Protecting Centre. Al deze opvanghuizen hebben dezelfde opzet. Ze graven de nesten van schildpadden op en herbegraven ze in een beschermde omgeving. Als de eieren uitkomen worden schildpadden in bakken gedaan waar ze aantal dagen, meestal een dag of twaalf, mogen groeien voordat ze terug in de zee worden gezet. Dit wordt gedaan zodat de schildpadden een grotere kans van overleven hebben. Het uitzetten van de schildpadden gebeurt over het algemeen in de avond, maar kan tegen betaling ook bezocht worden. De schildpadden die wat mankeren of later een haaienaanval hebben overleeft wonen in de opvang zodat je ook volgroeide exemplaren kunt bekijken.

Het Fort van Galle

Het Fort van Galle stamt uit de zeventiende eeuw en is gebouwd door de Hollanders. Dit is vandaag de dag vooral terug te zien in de stijl van de gebouwen, de Nederlandse straatnamen en de Nederlandse kerk. Met name die laatste is erg bijzonder. De vloer van de kerk bestaat zoals bij zo veel kerken uit grafstenen. Alleen hebben deze grafstenen een Nederlandse tekst erop staan. Dit is zover van huis toch wel een vreemd gezicht. De Nederlandse namen en de verhalen op de stenen worden, met name door Nederlandse bezoekers, gefascineerd gelezen. Andere bezienswaardigheden in het historisch Galle zijn de vuurtoren van Galle, de moskee en natuurlijk het indrukwekkende fort zelf. Dit fort heeft tijdens de Tsunami van 2004 wederom zijn nut bewezen en een groot deel van de stad beschermd.

Horton Plains

Horton Plains is één van de mooiste nationale parken van Sri Lanka. Om een wandeling door het park te maken en het schitterende uitzicht vanaf World’s End met eigen te kunnen aanschouwen zal je echter wel behoorlijk vroeg uit de veren moeten. Het is namelijk altijd behoorlijk druk bij het park en het kan dus even duren voor je het entreeticket te pakken hebt en je eindelijk in het park bent. Je moet dan ook nog een kilometer of zes a zeven lopen voor je bij het uitzicht bent aangekomen. Eenmaal tussen de andere toeristen bij World’s End word je getrakteerd op een geweldig uitzicht. Met name het vrije zicht van ongeveer 1.200 meter recht naar beneden is indrukwekkend. Jammer genoeg kun je hier maar een paar uur per dag van genieten, want vanaf een uurtje of negen komt de mist in de vallei en is het uitzicht verdwenen. De andere belangrijke bezienswaardigheid van het park zijn Baker’s Falls. Om al deze bezienswaardigheden te kunnen zien moet je een mooie maar uitdagende wandeling maken van ongeveer twaalf kilometer. In het park mag je geen plastic, behalve plastic flesjes meenemen. Hierop wordt behoorlijk streng gecontroleerd. Het is wel verstandig om wat te eten en te drinken mee te nemen tijdens je bezoek aan Horton Plains, want in het park is helemaal niets te verkrijgen.

Olifantenweeshuizen

Er zijn in Sri Lanka meerdere olifantenweeshuizen te vinden. De bekendste is het Pinnawela olifantenweeshuis, maar ook plaatsen als “the millennium elephant foundation” trekken elk jaar veel toeristen. In deze weeshuizen worden olifanten opgevangen die al op jonge leeftijd verstoten zijn uit hun groep en anders geen kans zouden maken. Olifantenweeshuizen als deze komen de laatste jaren steeds meer in opspraak. Het wassen, berijden en andere manieren van veelvuldig contact met mensen komt de re-integratie van de dieren niet ten goede. De dieren zouden soms gedrogeerd worden of gestraft als ze zich niet naar behoren zouden gedragen.
Wil je wel babyolifanten zien maar jezelf distantiëren van deze toestanden dan kun je beter naar “The Elephant transithome” gaan. Hier worden ook olifanten opgevangen, maar kun je alleen via een afstandje kijken hoe de jonge dieren gevoerd worden. Tweemaal daags komen de olifanten naar de voederplaats toe om gulzig hun melk naar binnen te werken.

Liptons Seat

Een van de mooiste uitzichtpunten in Sri Lanka is Liptons Seat. Deze bergpiek is genoemd naar Sir Thomas Lipton die vanaf dit punt zijn theeplantages goed kon overzien. Het mooiste is om zo vroeg mogelijk naar het uitzichtpunt te gaan om daar de zon te zien opkomen. Het grootste deel van de klim kun je met de auto of tuk tuk doen, maar de laatste kilometer zal je over de weg moeten lopen als je zo vroeg naar Liptons Seat gaat. Tijdens je wandeling zal je de lagergelegen dorpen langzaam zien wakker worden. De inwoners beginnen hun dag met zang en muziek bij de tempel om de goeden gunstig te stemmen. Het heeft iets mysterieus om in alle vroegte deze klanken en de bijbehorende rook uit een dorp te zien opstijgen.?
Eenmaal boven kun je genieten van een fenomenaal uitzicht over de theeplantages en lager gelegen heuvels en bergen.

Fort Frederick en de Koneswaram tempel

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Tricomalee is nog gebouwd door de Portugezen, Fort Frederick. Enkele jaren na de bouw werd het ingenomen door de Nederlanders en opnieuw gebouwd en uitgebreid. Dit om de aanvallen van de Fransen en de Engelsen van zich af te kunnen slaan. Het is leuk om te voet door het fort te lopen. Je herkent op sommige plaatsen nog steeds de Hollandse bouwstijl en je kunt zelfs enkele Nederlandse teksten zien. Jammer genoeg is in een groot deel van het complex een militaire basis gevestigd en dat is niet geopend voor het publiek.
Op de plaats waar de Portugezen het fort bouwden stond een tweeduizend jaar oude tempel: de tempel van de duizend zuilen. Deze is gesloopt en in de zee gegooid om het fort te kunnen bouwen. Op de plaats waar deze tempel stond is in de jaren zestig van de vorige eeuw een nieuwe tempel gebouwd, de Koneswaram tempel. In deze tempel zijn enkele van de later teruggevonden beelden teruggeplaatst. Een deel van de oude beelden zijn gevonden in het water waar de tempel in is gegooid en de andere tijdens opgravingen. Tijdens de diensten in de Tempel worden nog steeds offerandes in het water gegooid voor de goeden die in de zee zijn beland en nog niet teruggevonden. Koneswaram tempel is vandaag de dag één van de belangrijkste tempels op Sri Lanka voor de hindoes. De tempel en de gronden rondom zijn geopend voor het publiek. Buiten zijn enkele prachtige beelden te zien waaronder een metershoog beeld van Shiva.

Kruidentuinen

Er zijn in Sri Lanka behoorlijk wat kruidentuinen te vinden. Het woord touristtrap is het eerste wat in me opkomt als ik hieraan denk. Natuurlijk is het leuk om met een gids door een kruidentuin te lopen. De enthousiaste gids verteld je van alles over de verschillende kruiden en specerijen die hier allemaal in de jungle voorkomen. Pepers, nootmuskaat, kaneel en vanille je komt het er allemaal tegen. Naast deze bekende kruiden komen er ook nog allerlei andere kruiden en helende specerijen voor. De gids verteld waar ze goed voor zijn en hoe en wanneer te gebruiken. Zoals te verwachten wordt een bezoek aan de kruidentuin afgesloten met een kijkje in de winkel waar tegen woekerprijzen verschillende kruiden, specerijen en zalfjes verkocht worden.

Tempel van de Tand

De Tempel van de Tand of, zoals de tempel lokaal bekend staat, de Dalada Maligawa is de belangrijkste religieuze plaats van Sri Lanka. Volgens de legende wordt er in de tempel een hoektand van boeddha bewaard. De tempel is gevestigd in het voormalig koninklijk paleis van het koninkrijk Kandy wat midden in de stad Kandy staat. Binnen de muren van het paleis is een aparte tempel waar de tand bewaard wordt. De tand zelf krijg je natuurlijk niet te zien. Deze wordt bewaard in een afgesloten ruimt in een kistje dat in een kistje zit dat weer in een andere kist zit. Tijdens het Perahera festival wordt de tand uit de tempel gehaald en in een grote processie in de straten van Kandy rondgereden. Tijdens dit grote feest, het grootste religieuze festival ter wereld, lopen honderden versierde olifanten en duizenden mensen mee.
Een bezoek aan de Tempel van de tand is behoorlijk chaotisch. Het is voor veel boeddhisten namelijk één van de belangrijkste plaatsen ter wereld. Het is er dan ook altijd druk en hectisch.

Kandy dansshows

Een verplicht nummertje tijdens je bezoek aan de stad Kandy zijn de dansshows. Op verschillende plaatsen in de stad worden er dagelijks dansshows georganiseerd. Bij het Kandymeer tegenover de Tempel van de Tand zijn de bekendste te vinden. Tegen de tijd dat de avond is gevallen en de dansers zich opmaken voor de shows zijn er rondom de theaters tientallen kaartverkopers en andere verkopers te vinden. Deze proberen je naar de volgens hen beste show te loodsen. Eerlijk gezegd maakt het niet heel veel verschil. De shows zijn alle zo goed als identiek aan elkaar en kosten ongeveer hetzelfde. Tijdens de show krijg je de verschillende traditionele dansen van Sri Lanka te zien. De danser worden begeleid door trommelaars. Hoogtepunt van de show is de vuurspuwer die wel heel innig is met zijn toortsen.

Knuckels Mountain Range

Knuckels Hills Range is een gebergte in het centrale deel van Sri Lanka op ongeveer 1,5 uur rijden van de stad Kandy. Het is een gebied dat door de meeste toeristen niet wordt aangedaan. Dit voornamelijk omdat de natuur en omgeving in dit deel van Sri Lanka behoorlijk op Europa lijkt. Grote naaldbomen en een prachtige meer zorgen ervoor dat je eerder in de Alpen waant dan in Sri Lanka. Alleen de theeplantages verraden dat je in Sri Lanka bent.
Knuckels Hills Range is met name geliefd bij de inwoners van Kandy die de hectiek en de hitte van de stad achter zich willen laten. Het microklimaat van Knuckels Mountain Range zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur hier enkele graden lager ligt dan in de stad Kandy. Rondom het meer kun je een prachtige wandeling maken. Op weg naar Knuckels Hills Range kom je langs een prachtige waterval waar je een heerlijke douche kunt nemen.
Nadeel van een bezoek aan Knuckels Mountain Range is dat de weg ernaartoe soms heel slecht begaanbaar is waardoor je af en toe behoorlijk lang moet wachten voor je weer door kunt rijden. Handiger is het om een tuk tuk te nemen, deze kan langs de meeste verkeersopstoppingen.

Ella Rock

Eén van de mooiste en vermoeiendste wandelingen in Sri Lanka is die naar Ella Rock. De wandeling begint op het station van Ella. Je volgt eerste enkele kilometers het spoor voordat je een paadje naar links neemt. Je komt door een winkeltje en langs een indrukwekkende waterval voordat je richting de berg gaat. Om bij het uiteindelijk pad van de berg te komen moet je behoorlijk zoeken. Hierop hebben de locals slim ingespeeld en deze wijzen je voor wat roepies de weg. De prijzen hiervan zijn goed onderhandelbaar. Het is overigens niet nodig om de gids helemaal mee naar boven te nemen, de laatste kilometers is het onmogelijk om te verdwalen. Het pad zelf is op sommige plaatsen behoorlijk steil en de meeste wandelaars hebben hiermee dan ook behoorlijk wat moeite. Al met al ben je ongeveer 2,5 uur aan het wandeling voor je de top heb bereikt. Deze ligt op 1230 meter. Bovenop Ella Rock wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht. Het uitzichtpunt van Ella Rock is normaalgesproken goed gevuld met backpackers die hier urenlang op de rotspunten van het uitzicht aan het genieten zijn.

Buduruwagala

Buduruwagala is een eeuwenoud tempelcomplex dat bestaat uit zeven immense uit rotsen gehouwen boeddha’s. In het midden staat een zestien meter hoge boeddha met opgeheven hand. Deze manier van boeddha afbeelden wordt Abhaya Mudra genoemd en is bedoelt om de volgelingen te beschermen en gerust te stellen. Naast de grote boeddha zijn twee groepen van drie kleinere boeddha’s afgebeeld. In het midden van deze boeddha’s staat een Maitreya, de toekomstige boeddha.
De centrale boeddha bij Buduruwagala is de grootste uitgehouwen boeddha van Sri Lanka. De Buduruwagala Tempel ligt in het centraal zuidelijke deel van Sri Lanka op een goed uur rijden van Ella. Het tempelcomplex behoort tot de belangrijkste historische bezienswaardigheden in dit deel van Sri Lanka. Om de Buduruwagala Tempel te kunnen bezoeken moet je een kleine entree betalen.